Jó, ha tudod mi áll a zsírmáj betegség mögött

1420
hasfájás

A zsírmáj afféle májbetegség, mely gyakorlatilag azt jelenti, hogy a májsejtekben kis zsírcseppek jönnek létre lipidburokban. Ennek következtében könnyebben pusztulnak a májsejtek. Hosszú távon kötőszövet-felhalmozódás, végül májzsugor következik be. Emiatt nagyon komolyan kell venni ezt a problémát. Főleg azért, mert hazánkban nagyon sokakat érintő betegségről van szó.

A zsírmáj kialakulásának okai

Nagyon sok tényező állhat a zsírmáj kialakulásának hátterében, de kétségtelen, hogy a leggyakoribb ok a túlzott alkoholfogyasztás. Ha az alkohol miatt alakul ki a betegség, akkor alkoholos zsírmájról beszélhetünk.

Ugyanakkor nem csupán alkohol, hanem valamilyen anyagcsere következtében is kialakulhat a zsírmáj, például cukorbetegség vagy elhízás esetén. Ha az anyagcsere betegség alkoholizmussal együtt van jelen, akkor sokkal nagyobb eséllyel alakul ki a betegség.

Az említetteken kívül a hormonális fogamzásgátlók, némely gyógyszerek és szteroidok alkalmazása is hozzájárulhat a zsírmáj kialakulásához és elfajulásához.

A zsírmáj tünetei

A betegség mielőbbi felismerését és ezáltal az orvos felkeresését nagy mértékben nehezíti, hogy a kezdeti periódusban alig vannak tünetei a betegségnek. Legfeljebb a jobb bordaív alatt érzékelhető kellemetlen nyomás érzékenység, enyhe fájdalom.

Előrehaladott állapotban viszont megjelenik a gyengeségérzet, a fáradékonyság, illetve a terhelhetőség csökkenése. A betegség korai fázisában a vérvizsgálatból lehet hasznos információkat megtudni. A vérkép ugyanis ki tudja mutatni a máj enzimjeinek megemelkedett szintjét, mely utalhat a vírus okozta májbetegségre és a zsírmáj jelenlétére is. A zsírmáj egyetlen jellegzetes tünete, a sárgaság már csak a végstádiumban jelentkezik, amikor a beteg állapota már igazán súlyos.

A betegség évek, de akár évtizedek alatt alakul ki. Ennél rövidebb idő alatt legfeljebb a terhesség vagy valamilyen mérgezés miatti akut zsírmáj kialakulása történhet.

A zsírmáj kezelési lehetőségei

Idült változat esetében értelemszerűen a kiváltó ok megszüntetésére van szükség, tehát ha az alkoholfogyasztás áll a betegség hátterében, akkor mielőbb abba kell hagyni. Ha gyógyszer okozta a problémát, akkor ki kell váltani egy másik típussal, amely nem okoz gondot. Ha az elhízás vagy cukorbetegség okozza a zsírmájat, akkor komplett életmódváltásra van szükség.

A zsírmáj megelőzése

A megelőzés minden esetben jobb, mint a már meglévő probléma kezelése. Megelőzés alatt ez esetben a rizikófaktorok elkerülését értjük. Az alkoholfogyasztást célszerű minimalizálni, de legalábbis mértékkel fogyasztani.

A rendszer sport és a rostokban, tápanyagokban gazdag étrend nagy segítséget jelent az elhízás és a cukorbetegség kialakulásának megakadályozásában. Ezenkívül a betegség szempontjából rizikót jelentő gyógyszereket is érdemes legfeljebb időszakosan szedni és optimális esetben egy másik, kevésbé kockázatos készítménnyel kiváltani.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!