Fenyőrügy szirup és méz elkészítése recepttel

1018
fenyőrügy

A fenyőfák több szempontból is az egészség őrei. A tűlevelekben hatszor több C-vitamin található meg, mint például a narancsban vagy a citromban. Ezenkívül a tűlevél cserzőanyagokat, különféle vitaminokat és ásványi anyagokat, gyantát, illóolajokat és karotinoidokat is tartalmaz. A fenyő egyik legfontosabb része a fenyőrügy, amely tökéletesen alkalmazható szájbetegségek esetén, továbbá a légutak tisztítására is kiváló. A fenyőrügyből nagyon finom és egészséges fenyőrügy méz és fenyőrügy szirup készíthető, melyek az egészség őrei lehetnek.

A fenyőrügy jótékony hatásai

A fenyőrügyet a népi gyógyászatban is nagy becsben tartják, egészségre gyakorolt hatásai miatt, melyek az alábbiak:

  • A reumás betegek panaszait képes enyhíteni
  • Általános immunerősítő
  • Légúti megbetegedések enyhítésére is
  • C-vitaminban és terpentinben gazdag
  • Illóolaja hatékony gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és köptető hatású

Fenyőrügy méz készítésének folyamata

A fenyőméz elsősorban a légúti megbetegedések kezelésére alkalmas, ugyanis nagyon hamar megszünteti a görcsös köhögési ingereket, valamint a torokfájást. Elkészítése pofonegyszerű, mindössze méz és friss fenyőrügy hajtások szükségesek hozzá.

A fenyőrügy méz elkészítéséhez a fiatal hajtásokat még tavasszal be kell gyűjteni, mivel ekkor nagyon magas terpentin és C-vitamin tartalommal rendelkeznek. A terpentin a legerősebb természetes oldószer, mely a légutakban minden lerakódást felold.

A legjobb, ha olyan fákról vannak betakarítva a rügyek, amelyek a városoktól távol, az erdőben élnek, mivel így nem kell amiatt aggódni, hogy esetleg szennyeződtek. A fiatal hajtásokat frissen kifejlett állapotukban kell leszedni, amikor még nem fásak, tehát nem keményedtek meg. A hajtásokat folyó víz alatt alaposan meg kell mosni, majd kiszárítani. Ehhez elegendő, ha egy konyharuhára vagy papírtörlőre ki vannak terítve. Nagyon fontos, hogy megszáradjanak, különben a szirup megerjedhet.

A megszáradt fenyőrügy hajtásokból körülbelül 40 dkg-t egy befőttesüvegbe kell helyezni, majd rá kell önteni 1 kilogramm mézet. Ezt követően nincs más teendő, mint egy napos helyre helyezni a befőttesüveget legalább egy hónapra. A nap természetes módon oldja ki a jótékony illóolajokat és hatóanyagokat a fenyőrügy hajtásokból. A méz már önmagában véve is nagyon sok antioxidánst tartalmaz, azonban a friss fenyőhajtások további antibakteriális hatóanyagokat tartalmaznak, így egy olyan csodaszer jöhet létre a kettő kombinációjából, amely képes elpusztítani a fertőzést okozó kórokozókat. Ráadásul az immunrendszer aktiválására is kiváló az elkészített fenyőrügy méz.

Ha esetleg marad felesleg a készítés folyamata során, akkor azt sem kell kidobni, mivel kiváló tea készíthető belőle, illetve így a fenyőrügy szirup elkészítése is megvalósulhat.

Fenyőrügy szirup készítésének folyamata

A fenyőrügy szirup épp olyan hatékony a megfázás, köhögés, légúti problémák esetén, mint a fenyőrügy méz, ezért érdemes elkészíteni. A legjobb, hogy ennek elkészítése sem bonyolult és nem is vesz igénybe sok időt! Szükség lesz egy nagyobb méretű befőttesüvegre, fenyőrügyre, cukorra és vízre.

A befőttesüveg aljába 1-2 centiméteres magasságig cukrot kell szórni, majd erre kerül egy sor fenyőrügy, majd újra a cukor. A rétegezést addig kell folytatni, amíg az üveg meg nem telik. Ekkor egy kevés vizet kell rá önteni és lezárni az üveget. A befőttesüveget melegre kell helyezni vagy akár napfényre. Célszerű napi egy-két alkalommal alaposan felrázni. Ha a fenyőrügyek kifakultak, akkor a szirup leszűrhető.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas terápiás javaslatnak, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Táplálkozási tanácsokért konzultálj orvosoddal!