A stressz típusai

4902
stressz típusai

A kihívásokra, avagy stresszre adott tartósan negatív válasz káros hatással lehet az egészségre és a boldogságra. Kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik így reagálnak, nagyobb kockázattal alakul ki szívkoszorúér betegség, mint azoknál, akik nem.
Azonban, ha szervezetünk reakcióit komolyabban vesszük, az segíthet abban, hogy hatékonyabban kezeljük a stresszt és jobban megbirkózzunk vele.

A probléma természetes kezelésére az amerikai CBD olaj alkalmazása is ígéretes lehet.

Többféle stressz létezik, nézzünk három példát a stressz típusaira:

  • rutinszerű stressz, például gyermekgondozás, házi feladat vagy pénzügyi felelősség,
  • hirtelen, zavaró változások, például családi gyász vagy a munkahely elvesztése,
  • traumás stressz, amely súlyos baleset, támadás, környezeti katasztrófa vagy háború következtében fellépő extrém trauma miatt fordulhat elő.

Akut stressz

Az akut stressz rövid távú, és általában a leggyakoribb stresszforma. Gyakran akkor alakul ki, amikor az emberek figyelembe veszik a közelmúltban bekövetkezett események nyomását, vagy a közeljövőben közelgő kihívásokkal néznek szembe.

Például valaki stresszesnek érezheti magát egy közelmúltbeli vita vagy közelgő határidő miatt. A stressz azonban csökken vagy eltűnik, amint valaki megoldja az érvelést vagy betartja a határidőt. Az akut stresszorok gyakran hirtelen támadnak és egyértelmű, azonnali megoldást kívánnak. Még a nehezebb kihívásoknál is van lehetséges mód kilépni a helyzetből.

Az akut stressz nem okoz ugyanolyan mértékű kárt, mint a tartós, krónikus stressz. A rövid távú hatások közé tartozik a feszültség fejfájás és a gyomorrontás, valamint a mérsékelt mértékű szorongás. Azonban az akut stressz hosszabb időn át ismételt előfordulása krónikus és káros lehet.

Krónikus stressz

Ez a fajta stressz lassan alakul ki, és károsabb. A folyamatos szegénység, a rosszul működő család vagy a boldogtalan házasság példák a krónikus stresszt kiváltó helyzetekre. Ez akkor fordul elő, amikor egy személy nem látja a módját, hogy elkerülje a stresszorokat és abbahagyja a megoldások keresését. Az élet korai szakaszában bekövetkezett traumatikus élmény szintén hozzájárulhat a probléma kialakulásához. A krónikus stressz megnehezíti a szervezet számára, hogy visszatérjen a stresszhormon aktivitás normál szintjére, ami a következő területeken okozhat zavarokat:

  • szív és érrendszeri tünetek,
  • légzőszervi betegségek,
  • alvás problémák,
  • immunrendszer gyengülése,
  • reproduktív működésekben akadályok keletkezhetnek.

Az állandó stresszállapot növelheti a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát is. A depresszió, a szorongás és más mentális egészségügyi rendellenességek, például a poszttraumás stressz akkor alakulhatnak ki, amikor a stressz krónikussá válik.

Tippünk: ha valóban tiszta növényi hatóanyagot keresel, kattints ide → Stress Control kapszula

Az igazán jó étrend-kiegészítőket az usamedical.hu oldalon találod.

A krónikus stressz észrevétlenül felemészthet, ha hozzászoksz ahhoz, hogy hajtod a feladatokat és reménytelenül, gépiesen cselekszel. A személyiséged részévé válhat, így állandóan hajlamos leszel a stressz hatásaira, függetlenül attól, hogy milyen forgatókönyvekkel találkozol.

A krónikus stresszben szenvedő embereknél fennáll a végső összeomlás veszélye, amely öngyilkossághoz, erőszakos cselekményekhez, szívrohamhoz vagy agyvérzéshez vezethet.

A stressz okai

Az emberek különbözően reagálnak a stresszes helyzetekre. Ami az egyik ember számára stresszes, az lehet, hogy a másiknak egy kicsit sem az. Többféle lelki és egyéb oka lehet annak, hogy egy személy miért érzi magát kevésbé stresszesnek, mint a másik, amikor ugyanazzal a hatással szembesül.
A mentális problémák, mint például a depresszió, vagy a frusztráció, az igazságtalanság és a szorongás állapota mellett könnyebben érezhetjük stresszesnek magunkat, mint mások.

Ahogy a stressz is több forrásból ered, úgy a  megküzdési stratégiák is különbözőek. Mielőtt a stressz krónikussá vagy súlyossá válik lépnünk kell fizikai és mentális egészségünk megőrzése érdekében. A súlyos problémákkal küzdők kérjenek orvosi segítséget.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!