A stressz helyes kezelése

1988
stresszoldás

A stressz természetes érzés. Akkor ér utol minket, ha nem tudunk megbirkózni konkrét helyzetekkel és eseményekkel. Könnyen krónikus állapottá válhat, ha nem teszünk lépéseket a kezelésére.

A feszültség származhat a munkából, a kapcsolatokból, anyagi terhek miatt és bármi más helyzetből, de minden, ami valódi vagy vélt kihívást, esetleg veszélyt jelent jólétünkre, az stresszt okozhat.
A stressz motiváló lehet, sőt esetenként elengedhetetlen a túléléshez. A test harci vagy menekülési mechanizmusa utasítást küld, hogy mikor és hogyan reagáljunk a veszélyre. Ha azonban a test túl könnyen beindul, vagy túl sok stresszor hat egyszerre, az rossz hatással lehet az ember mentális és fizikai egészségére és igen káros következményekkel járhat.

Stressz hatására a szervezetet hormonok lepik el. Olyan erőforrások aktiválódnak, amelyek segítenek az embereknek a stresszhelyzetben megmaradni és szembenézni a kihívással, vagy a lehető leggyorsabban biztonságba kerülni. Ilyenkor az adrenalin és a noradrenalin gyorsabb szívverést okoz.

A következő fizikai reakciók jelentkeznek:

  • fokozott vérnyomás,
  • fokozott izomkészültség,
  • izzadás,
  • éberség.

A reakciókat kiváltó környezeti tényezők a stresszorok. Ilyenek például a zajok, az agresszív viselkedés, a száguldó autó, az ijesztő pillanatok a filmekben, vagy akár az első randi. A stresszérzet a stresszorok számával párhuzamosan növekszik. A felmérések szerint a leggyakoribb stresszorok a munka és a pénz.

A stressz lelassíthat néhány alapvető testi funkciót, így az emésztőrendszer és az immunrendszer optimális működését is csökkentheti. Helyettük az erőforrásokat a légzésre, a véráramlásra, az éberségre és az izmok hirtelen használatra való felkészítésére koncentrálja.

Tippünk: ha valóban tiszta növényi hatóanyagot keresel, kattints ide → Stress Control kapszula

Az igazán jó étrend-kiegészítőket az usamedical.hu oldalon találod.

Az, hogy egy személy hogyan reagál egy nehéz helyzetre, meghatározza a stressz általános egészségre gyakorolt hatásait. Vannak, akik több stresszt is megélnek egymás után vagy egyszerre anélkül, hogy ez súlyos stresszreakcióhoz vezetne. Mások erőteljesebben reagálhatnak egyetlen stresszorra is.

A stressz kezelésének megtanulása időt és erőfeszítést igényel, de segít megelőzni a fizikai tüneteket és szövődményeket. A mozgásra, a szocializációra és a pihentető tevékenységekre szánt idő sokat segíthet.

A probléma természetes kezelésére az amerikai CBD olaj alkalmazása is ígéretes lehet.

A krónikus stressz kezeléséhez professzionális orvosi tanácsra lehet szükség. A stressz tüneteinek azonosítása és a kiváltó okok kezelése elősegítheti az ember hosszú távú egészségének és jólétének javítását.

Életmódbeli változások, melyek segíthetnek kezelni vagy megelőzni a stressz okozta túlterheltséget:

  • Az alkohol, a kábítószerek és a koffein bevitelének csökkentése, hiszen ezek az anyagok nem segítenek megelőzni a stresszt, sőt tovább ronthatják azt.
  • Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, amely sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, segíthet a védekezőképesség fenntartásában stressz idején is. Az egészségtelen étrend rossz egészségi állapothoz és további stresszhez vezethet.
  • Segíthet a prioritáskezelés is. Ha egy kis időt szánunk a napi teendők listájának megszervezésére, sokkal nyugodtabban végezhetjük el a feladatainkat. Jobb, ha elsődlegesen a sürgős vagy időérzékeny feladatokra összpontosítunk, illetve a még elvégzendő feladatok helyett érdemes az elvégzettek általi eredményeket is tudatosítani. Az időbeosztás, a pihenésre és saját szükségleteinkre szánt időkeret elengedhetetlen.
  • A meditáció, a masszázs és a jóga is sokat segíthet. A légzési és relaxációs technikák lassíthatják a pulzusszámot és elősegíthetik a relaxációt.
  • Az érzések és aggodalmak megosztása a családdal, a barátokkal, vagy a munkatársakkal biztosítja a szükséges ventilációt,  „kiengedhetjük a gőzt” és csökkenthetjük az elszigeteltség érzését. A kommunikációs partnertől kapott értő figyelemnek az adott tanácsnál sokkal nagyobb haszna lehet.Vegyük észre a stressz testükre gyakorolt hatásait! Legyünk tudatában a bennünk zajló testi változásnak és amennyire csak tudjuk akadályozzuk meg mérgező hatásait.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!