A skizofrénia tünetei

709
skizofrénia

Bizonyára mindenki számára ismerős a kifejezés, skizofrénia. De mit is jelent ez és mi az oka?

A szó görög eredetű, jelentése: hasadt elme. Nem azonos a többszörös személyiséggel, sem a tudathasadással. A skizofrénia tulajdonképpen különböző mentális funkciók közötti hasadást  jelent (pl. érzelmi élet, gondolkodás, viselkedés).  Sokszor megnehezíti a különbségtételt kitaláció és a valóság között, valamit a normális, mindennapi működésben is gondot okoz. A skizofréniás ember általában elzárkózik a külvilágtól, zavartan viselkedik, félelemben él. Ugyanis lát és hall olyan dolgokat, amik nem léteznek, mivel másként érzékeli a külső valóságot.  Leggyakoribb formája a paranoid skizofrénia. 

Különböző súlyosságú és változatos tüneteket mutató betegség. Leggyakrabban előforduló tünetei a gondolkodást, figyelmet, észlelést, viselkedést és az érzelmi-, akarati életet érinti.

Tünetei leggyakrabban fiatal felnőttkorban jelentkeznek, nőknél 25-35 éves korban, férfiaknál 15-25 évesen. Kialakulásában környezeti tényezők és a genetika egyaránt szerepet játszanak.

Tüneteit két csoportra oszthatjuk: pozitív és negatív tünetek. Hátterében kétféle anyag áll, a dopamin és a szerotonin. A dopamin egy olyan vegyület, mely a szervezet jelátviteli rendszerében játszik szerepet. A szerotonin alacsony szintje pedig az idegrendszeri zavarok kialakulása mögött fellelhető.

A skizofrénia pozitív tünetei:

  • Hallucináció
  • Téveszmék
  • Bizarr viselkedés
  • Kényszerképzet
  • Üldözés 
  • Kiszámíthatatlan érzelmi reakciók

A skizofrénia negatív tünetei:

  • Motiváció csökkenése illetve hiánya (késztetések csökkenése, ambivalencia az akarati életben)
  • Érzelmi élet elszegényedése (kiüresedés érzése)
  • Szociális élet leépülése (eltávolodás a külvilágtól) 

A negatív tünetek sokszor lappanganak, lassan alakulnak ki, laikusok számára sokszor összetéveszthető a depresszióval.

Fontos a mielőbbi kezelés megkezdése, mert minél hosszabb idő telik el, annál jobban romlanak a felépülés esélyei. A hosszú távú gyógyszeres kezelés javíthatja a tartós felépülést. 

A skizofrénia gyógykezelései:

  • Antipszichotikus gyógyszeres kezelés (ez a dopamin szintjét módosítja)
  • Pszichoterápiás kezelés (stresszkezelési technikák fejlesztése, családterápia, művészetterápia)

A skizofrénia kezelése:

A kezelés minél előbb való megkezdése egy tapasztalt mentális szakember segítségével nagyon fontos a felépüléshez. Megfelelő kezeléssel sok skizofrén ember képes visszanyerni normális működését, sőt, akár tünetmentessé is válhat. Fontos, hogy a legtöbben akkor sem hagyhatják abba a kezelést, ha javulást tapasztalnak. Idővel azonban módosulhat a gyógyszeres kezelés mértéke. 

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!