Az áfonya a hangafélék családjába tartozik. Kalória tartalma igen alacsony ,rendkívül vitamindús. A piacokon júliustól szeptemberig juthatsz hozzá, hiszen ekkor van szezonja.
Az európai gyarmatosítók az indiánoknak köszönhetően ismerkedtek meg az áfonyával, mivel termesztése elterjedt volt az észak-amerikai indiánok körében.
Kevés olyan egészséges gyümölcs van , mint az áfonya. Hatalmas tápértékkel bír, és minden más gyümölcsnél erősebb antioxidánsokat tartalmaz, ennél fogva rengeteg betegség ellen véd.
Jó, ha tudod! Egyetlen adag áfonya annyi antioxidánst tartalmaz , mint mint amennyi antioxidáns van 5 adag sárgarépában, brokkoliban vagy sütőtökben.
Egy nemrégiben készült tanulmány arról számolt be, hogy azok akik napi 15 dkg áfonyát fogyasztottak, vérükben az antioxidánsok mennyisége jelentősen emelkedett. Ez pedig elengedhetetlen a szív-és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az öregedés, és a rák megelőzésében. A vérben lévő antioxidánsok jelenléte csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát, sőt képes csökkenteni az öregkori betegségek hatásait, mint például az Alzheimer-kórt vagy a demenciát.
Az antioxidánsok szerepe elengedhetetlen az egészséges életmódhoz, mivel véd a DNS-t károsító szabadgyökökkel szemben.
Érdekesség, hogy minél sötétebb színű az áfonya, annál magasabb az antocián tartalma, ami egy igazán erős antioxidáns anyag. Az antiociánok a gyümölcs védőburkában találhatók, itt koncentrálódnak. Elősegítik a kollagén termelődését is. Segít az erek tágításában, csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést.
Az áfonya segít megőrizni a bőr egészségét, csökkenti a kialakuló bőrhibákat. A gyümölcs rendszeres fogyasztása védi az emésztőrendszert, elsősorban a vastagbelet a rák kialakulásától.
Az áfonya a legmagasabb ORAC értékű élelmiszerek között szerepel, úgy mint a hasonlóan magas értékeket mutató bab, szeder, szilva, málna, alma, eper. (ORAC: oxygen radical absorbance capacity)
Hatása jól dokumentált a keringési rendszer tekintetében. Napi 15-20 dkg fogyasztása esetén javítja a vérzsírok egyensúlyát, vagyis csökkenti a koleszterin szintet, csökkenti a triglicerid szintet a vérben.
Szintén vizsgálatokkal igazolták, hogy a rendszeresen áfonyát fogyasztó emberek körében mind a szisztolés mind a diasztolés vérnyomás értéke csökkent. Valamint képes lassítani vagy késleltetni az öregedéssel együtt járó kognitív problémák kialakulását. Rendszeres fogyasztása kedvező hatást gyakorol a vércukorszint szabályozására, akár 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő személyek esetében is.
Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Táplálkozási tanácsokért konzultálj orvosoddal!