A reflux tünetei

A reflux a túlzott gyomorsav termelés következtében kialakuló kellemetlen jelenség. A tápcsatorna felső szakaszának működési zavara.

104
reflux

A reflux a túlzott gyomorsav termelés következtében kialakuló kellemetlen jelenség. A tápcsatorna felső szakaszának működési zavara, melynek során a gyomor tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Előfordulása komoly betegség tünete vagy előzménye is lehet, ezért fontos a hatékony és gyors kezelése.

A reflux a magyar lakosság mintegy 30%-ának keseríti meg a hétköznapjait, pedig sok esetben egyszerű életmódváltással is segíthetünk a problémán.

A reflux tünetei

  • gyomorégés
  • fájdalmas nyelés
  • hányinger
  • mellkasi fájdalom
  • teltségérzet
  • savas felböfögés
  • köhögés
  • rossz szájíz
  • rekedtség
  • torokfájás

Az égető érzés közvetlenül a szegycsont alatt vagy a bordáknál evés után jelentkezik.

A reflux okai

A nyelőcső alsó szakaszán lévő záróizom a fokozódó hasűri nyomás következtében kinyílik, amit az izom gyengesége is okozhat. Legfőbb oka a megnövekedett gyomor tartalom egy kiadós étkezés után.

Refluxra hajlamosító tényező az elhízás, a rendszeres tea, kávé vagy alkohol fogyasztás. Nagyon fontos odafigyelni a helyes étkezésre, arra, hogy ne együnk túl nagy mennyiséget, valamint ne fogyasszunk olyan ételt, ami sokáig marad a gyomorban.
A nyelőcső nyálkahártyáját károsíthatja a visszaáramló savas tartalom, így gyulladáshoz vezethet.

Jó hír azonban, hogy a reflux kezelhető betegség. Az enyhe tünetek kezeléséhez nem feltétlenül van szükség orvos által felírt gyógyszerre. Alkalmazhatóak hétköznapi savközömbösítők, például a közönséges konyhai szódabikarbóna, továbbá a gyógyszertárakban kapható magnézium-és alumínium sókat tartalmazó tartalmazó készítmények. Ezek a szerek azonban hosszú távra nem alkalmazhatóak, mivel felborítják a szervezet só-és víz-háztartását, illetve megemelik a vérnyomást.
Az orvosi kezelés részeként alkalmazzák a hisztamin 2 -receptor antagonistákat, melyek részben képesek gátolni a gyomor nyálkahártyájának savtermelését.
A korszerű gyógyszerek az úgynevezett protonpumpa-gátlók, melynek hatóanyagai a gyomornyálkahártya sejtjeiben fejtik ki hatásukat.

Amikor egy betegség negatív hatással van az életminőségre, az éjszakai pihenésre, akkor  azonnali kezelést igényel. A helyesen megválasztott gyógyszeres terápiával a betegek 80-90%-a válik panaszmentessé.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!