A normál pulzus érték ebben a tartományban mozog

8871
normál pulzus

Cikkünkből megtudhatod, hogy mennyi a normális pulzus, avagy normál pulzus és normál pulzusszám, mi a jó pulzus érték és a nyugalmi pulzus értékéről is szót ejtünk.

Amennyiben a normál pulzus szám értékéhez szeretnénk viszonyítani a saját normál nyugalmi pulzus értékünket, fontos, hogy pulzus méréskor mindig nyugalmi állapotban legyünk. Kerüljünk bármiféle aktivitást, testmozgást és stresszt. A normális pulzus szám 60-100 közé esik.

Tippünk: ha valóban tiszta növényi hatóanyagot keresel, kattints ide → Szív- és érrendszer

Az igazán jó étrend-kiegészítőket az usamedical.hu oldalon találod.

Kattints a képre és a kedvezmény is a tiéd lehet!

A kupon az usamedical.hu webáruházban egy alkalommal használható fel a teljes áron értékesített termékekre. Más kuponkódokkal, kedvezményekkel nem összevonható. Akciós termékekre és csomagajánlatokra nem váltható be.

Pulzus értékek

Mennyi a normális pulzus?

Lehetőleg rögtön felkelés után az ágyban maradva mérjük meg pulzusunkat. Ne nyomkodjuk az ereket, csak határozottan tapintsuk ki. Mérhetjük pulzusunkat akár egy percig is, de elegendő akár fél percig mérni és a kapott értéket megszorozni kettővel .

A normál vérnyomás és pulzus megállapításához a megfelelő testtájakon kell mérnünk, hogy a helyes értéket kapjuk. A pulzus normál tartománya ezeken a helyeken várható:

  • könyökhajlat
  • csukló és a hüvelykujj közé eső rész
  • halánték
  • a nyak két oldalán, a nyaki ütőérnél 

A Semmelweis Egészségfejlesztési Központ honlapján normál pulzus kalkulátor, avagy összetett pulzustartomány kalkulátor is található, ami az átlag értékekre épül és megtudhatod belőle, hogy milyen pulzus értékek között érdemes dolgoznod.

A normál pulzus szám értékénél magasabb a pulzus?

Az életkor előrehaladtával megváltozik pulzusszámunk. A szakirodalom a 72 ütést tartja optimálisnak. Bár a normális pulzusszám egyénenként eltérő, változó. Jó választás ellenőrzésként a pulzus kalkulátor.

Nyugalmi pulzus

Ha  nyugalmi állapotban pulzusunk 120 ütés/perc  fölé emelkedik, szapora szívverésről beszélünk. Amennyiben ezt tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz. 

Ha minden ok nélkül, indokolatlanul 2-3 napon keresztül 100 ütés/perc feletti értéket mérünk, vizsgáltassuk ki magunkat kardiológussal.  

A ritmuszavarokat pontosan csak  EKG vizsgálattal lehet meghatározni. A ritmuszavarok egy része jár szapora szívveréssel, a másik része a súlyosan lassú szívverés, ami legalább annyira veszélyes.

A szapora szívverésnek két fajtájáról beszélhetünk. Az egyik esetben  1-1 erős ütést, egy szabálytalan beütést  vagy hosszabb szünetet észlelünk. A másik esetben hosszabb-rövidebb ideig szapora a szívműködésünk, azaz 100 ütés/perc feletti érték. Amennyiben ez a jelenség hosszabb ideig áll fenn, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

A normál pulzus szám értékénél alacsonyabb a pulzus?

Lassú szívverésnek az számít, ha 60 ütés/perc alatti a pulzusunk. Sportolóknál, illetve fiataloknál ez az érték normális is lehet. Viszont idős betegeknél, ha gyengeséggel, szédüléssel, eszméletvesztéssel jár, rosszullétek is kísérik, az bizony súlyos állapotot jelez. Ilyen esetekben akár szükségessé válhat szívritmus szabályozó készülék (pacemaker) beültetése.

A magas pulzus okai:

Nagyon gyakori, hogy a hosszan elhúzódó stressz és a kimerültség áll a háttérben.

Okozhatja:

  • pajzsmirigy túlműködés
  • láz
  • magas vérnyomás
  • tüdőbetegség
  • bizonyos gyulladásos állapotok
  • gyógyszerek
  • alacsony vörösvértest szám 
  • dohányzás, kávé, tea

Amennyiben addig nem jelentkező tüneteket észlelünk úgy mint: szédülés, fejfájás, látás romlás, szorító érzés a mellkasban, fájdalom, légszomj, feltétlenül forduljunk szakemberhez. Az okok kiderítése, minden eseteben kardiológus szakember feladata.  

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!