A gránátalma értékei

244
A gránátalma értékei

A gránátalma sokak számára az általános gyümölcsökhöz képest egy fokkal egzotikusabb. Kevesen mondhatják el, hogy rendszeresen fogyasztják, pedig érdemes lenne. Más kontinenseken vagy európai országokban elterjedtebb a fogyasztása, mint Magyarországon, ami talán annak köszönhető, hogy kultúrája nem nagyon alakult ki, hiszen nincs évszázadok óta hazánk repertoárjában. Fogyasztás mellett színezőanyagként is felhasználják, leginkább szőnyegekhez. A kérdés viszont az, hogy miért is érdemes fogyasztanunk a gránátalmát és mik az értékei.

Ha esetleg valakinek hirtelen semmit sem mond a gránátalma, bemutatjuk kicsit. Külseje a vöröshagymához hasonló, bár nem réteges, egy vastag héja van, alatta fehér hártya. Átmérője nagyjából 10 cm, színe kívül-belül élénkebb vörös. Belsejében sok apró mag található, amin fényes, lédús gyümölcshús van. A gránátalma azonban nem csak csodaszép megjelenésével büszkélkedhet, hanem számos jótékony hatásával is.

Vitaminokban igen gazdag. C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, kalcium, magnézium és kálium bő mennyiségben található a gyümölcs levében. Emellett tele van antioxidánssal, pontosabban polifenollal. Háromszor annyi található benne, mint például az antioxidáns dús zöld teákban. Az antioxidánsok pozitív hatása a szervezetünkre egy erős indok arra, hogy miért érdemes gránátalmát fogyasztani.

A gránátalmát nem egy dologra használják egészségügyi szempontokból sem. Sokan használják, Alzheimer-kór vagy rákmegelőzés érdekében. Valaki gyulladáscsökkentés, vagy szívbetegségek megakadályozásának céljából fogyasztja előszeretettel a gyümölcsöt. Indiában például hagyományszerű a használata cukorbetegség kezelésére.

Egyes tudósok javasolják a gránátalma napi fogyasztását, amit több formában is megtehetünk. Ami sokaknak kecsegtetőbb lehet, hogy akár dzsúsz formájában is fogyaszthatjuk a gyümölcsöt. Készíthető belőle fagylalt, lekvár, különféle alkoholok, mint borok, koktélok vagy likőrök, de bevihető étrendkiegészítő által is.

Összességében a gránátalma fogyasztása ajánlott, akár napi rendszerességgel is. Abban az esetben, ha elhatároznánk magunkat, hogy mostantól így teszünk, semmiképpen ne kerüljük ki kezelőorvosunk véleményét, főleg akkor, ha valamilyen tartósabb betegségünk van, amire gyógyszert szedünk. A szakértői vélemények mindig legyenek fontosabbak, mint az internetről olvasottak.