24 órás hatású vérnyomáscsökkentő

1218
nő vérnyomást mér

Nemrégiben egy internetes fórumon egy olyan állítás látott napvilágot, miszerint a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek abban az esetben fejtik ki igazán hatásukat, ha a lefekvés előtt szedjük be őket. A kutatás szerint a reggeli alkalmazás helyett sokkal jobb alternatíva az esti beszedés. Mielőtt még változtatnál a gyógyszerszedési szokásaidon, érdemes tisztában lenned azzal, hogy ez említett állítás nem igaz minden gyógyszerre és a vérnyomás betegség minden típusára sem. A természetes vérnyomáscsökkentő módszerek pedig minden esetben kiegészítik a kezelést.

A vérnyomás ingadozása a nap folyamán

A napszaki, vagyis cirkadián ritmusról azt érdemes tudni, hogy huszonnégy órás periódusokkal hat a biokémiai, fiziológiai folyamatokra és a viselkedésre. Jellemzően a napszaki ingadozást tekintve a vérnyomás, illetve a szívverések száma nappal magasabb, mint éjszaka. Különféle tényezők befolyásolják az egyén bioritmusát és ezáltal a vérnyomást. Ilyenek például a nembeli és etnikai adottságok, valamint a fizikai és mentális aktivitási szint.

Alvás közben a szimpatikus idegrendszer aktivitása csökken, míg ébredéskor, amikor álló testhelyzetbe kerülünk növekszik. Ebben leginkább a véráramlási tényezőknek, az érhatású hormonoknak és a veseműködésnek van nagy szerepe. Emellett a fronthatások és a szimpatikus idegrendszerre ható izgatószerek is hatással vannak a vérnyomásra. Az előbb említettekből egyértelműen látszik, hogy a vérnyomásra rengeteg tényező van kihatással, mely egyénenként is eltér.

Éppen ezért nem áll meg az az állítás, hogy mindenkinek ugyanakkor kellene bevennie a vérnyomás csökkentő gyógyszerét. Ez még inkább igaz, ha a vérnyomás, az az a hipertónia különböző típusait alaposan górcső alá vesszük.

A vérnyomás típusai

A hipertóniának több típusa ismert, például:

  • csak nappali, csak éjszakai emelkedett értékű,
  • éjjeli és hajnali magas vérnyomás,
  • nappal és éjszaka egyaránt magas vérnyomás,
  • nappal és éjszaka egyaránt magas,
  • olykor ingadozó típusú hipertónia.

Az ébredéskor, reggel, valamint kora délelőtti órákban tapasztalható magas vérnyomás, a kutatások szerint az agyi és szív szövődmények előfutára lehet.

Összességében kijelenthető, hogy nem érdemes kísérletezni, hanem az egyénre szabott kezelés mellett célszerű dönteni, betartva az orvos utasításait. Habár a korszerű gyógyszerek elvileg huszonnégy órás hatással rendelkeznek, azonban ez sajnos nem egészen így van. Az esti bevétel leginkább az éjszakai és hajnali vérnyomásra hat, míg a reggeli beszedés a déli és délutáni órákban fejti ki hatását. A kezelőorvossal egyeztetve pedig kitűnő alternatíva lehet a vérnyomáscsökkentő gyógynövények alkalmazása.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekintendő terápiás javaslatnak, csupán ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha a fenti tünetek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!