Mire jó a galagonya?

217
galagonya

Bátran állíthatjuk, hogy a galagonya, ez a szúrós ágú, rendkívül hosszú életű cserje, a szív megmentője. Az antik világban már ismert volt gyógyító hatása is, akkor főképp köszvény ellen használták. A 17. századtól kezdődően azonban már vérnyomás csökkentésre, szívpanaszokra javasolták az orvosok. Nagy becsben tartják a természetgyógyászok, lássuk, miért! 

A galagonya a népi gyógyászatban szívgyógyszerként alkalmazott gyógynövény volt. Jótékony hatását a 19–20. század során bizonyos mértékben igazolták. Hatóanyagát a növény leveléből, virágából, vagy terméséből főzött teán keresztül nyerik ki. A galagonya jótékony hatással van a fáradt, túlterhelt, stresszes szívre, javítja a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását. Teakeveréke értágító és vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása javallott koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.

 

ASHWAGANDHA

Miért jó a galagonya?

Az időjárás és a tartós stresszfolyamatok elsősorban az időseket és a szívbetegeket viseli meg, emiatt erősödnek a vérnyomás- és a szívtáji panaszok. A természet patikájában a galagonyát, a „szív gyógynövényének” is szokták nevezni.      

A galagonya jó szíverősítő és szívnyugtató hatású gyógynövény.
Sokan alkalmazzák, akik fáradtsággal küzdenek, túlterhelt, stresszes az életük. 

A teája segíti a szívizomsejtek aktivitását, serkenti a szívizom vérellátását.
Népgyógyászati megfigyelések szerint értágító és vérnyomáscsökkentő hatású.  

Az időjárási folyamatok és a tartós stresszterhelés nagyon megviseli a keringési rendszert. Az érzékeny szervezetűek az időjárás folyamataira vérnyomásingadozással, szaporább pulzussal, szívtáji diszkomfort érzettel is reagálhatnak. 
Enyhe tünetek esetén a galagonya segíthet a kellemetlen panaszok megoldásában.  Azonban intenzív, vagy gyakran megjelenő tünetek esetén  lehetséges, hogy nem elegendő ezeknek a készítményeknek, teáknak az alkalmazása.  

Együttes fogyasztása nem javasolt bizonyos szívgyógyszerekkel és vérhígítókkal, ezért mielőtt alkalmazni kezdjük, szakember véleményét javasolt kikérni!

Kombinációk más gyógynövényekkel

Ginkgo bilobával és/vagy fokhagymával kombinálva a szív- és érrendszer karbantartója. 

Citromfű hozzáadásával fokozhatjuk szívnyugtató hatását. Ideges eredetű gyomorpanaszoknál is hatásos ez a kombináció. 

Fehér fagyöngy és galagonya együttesen a vérnyomás szabályozásában jótékonyan erősítik egymás hatását. 

Ellenjavallat: Gyerekek, várandós és szoptató nők ne használják. Szívpanaszok esetén használata előtt kérjen orvosi kivizsgálást, hogy tisztázzák a szívbetegség eredetét és súlyosságát. Alacsony vérnyomásúak ne, vagy csak rozmaringgal kombinálva alkalmazzák! Túladagolás esetén csökkentheti a vér káliumszintjét. 

Cikkünk csupán tájékoztató jellegű, terápiás szándékaidat és a gyógynövények alkalmazását minden esetben egyeztesd háziorvosoddal!