Mi a mindfulness?

421
mindfulness

A mindfulness jelentése: tudatosság, éber figyelem, tiszta tudatosság, de jelentudatosságnak is fordítják. A figyelem szándékos irányítása, tudatos jelenlét.

A mindfulness gyakorlásának a lényege, hogy megtanulunk bánni az elménkkel. A tudatos jelenlét azt jelenti, hogy teljes figyelmünkkel fordulunk a jelen pillanat felé. Figyelmünk nem a múltbeli, vagy éppen a jövőbeli  eseményekre irányul, hanem a jelen pillanatra. Ez tulajdonképpen a buddhizmus egyik alapvető gyakorlata is és erre épül egy amerikai orvos mindfulness-alapú stresszcsökkentés elnevezésű programja.

A 70-es évek óta fejlesztenek a klinikai pszichológia és a pszichiátria területén egy sor alkalmazást, melyekkel olyan embereken segítenek, akiknek különféle pszichológiai problémákkal vagy testi nehézségekkel kell megküzdeniük. Fő klinikai alkalmazási területe a depresszió, a krónikus fájdalom, kényszeres zavar, szorongás, daganatos betegségek támogatása, szívbetegségek, cukorbetegség, pikkelysömör. 

Ez  ítéletmentes tudatállapot  fenntartásának a gyakorlata, érzéseink, gondolataink, élményeink tudatos megélése, minden pillanatban. Annak a gyakorlata, hogyan tudunk nyugalmat előidézni magunkban. 

Tapasztalataink nagy részét öt érzékszervünk segítségével szerezzük. Amikor gondolkodni kezdünk, figyelmünk elvándorol, de visszaterelhető. A tudatos jelenlétet nem csak meditáció során gyakorolhatjuk.  Célunk, hogy jobban megismerjük a világot érzékeink segítségével. Ezáltal nyitottabb, szabadabb élethez jutunk. 

Míg Ázsiában a mindfulness általában vallásos keretek között jelenik meg, addig nyugaton hittől függetlenül szemléletként, technikaként él. 

A tudatos jelenlét három szintje

  • testi érzékelés
  • érzelmek
  • gondolatok 

A mindfulness fejlesztő hatása

A mindfulness fejleszti:

  • az érzelmi intelligenciát,
  • a koncentrációs képességet,
  • a memóriát,
  • az empátiát,
  • a problémamegoldó képességet,
  • a stresszkezelő képességet,
  • az érzelmek irányításának képességét,
  • a pszichológiai rugalmasságot.

A gyakorlatok során megértjük, mi a kapcsolat az egyes tapasztalatok között, bejárjuk a tapasztalatoknak a testi és tudati tereit. Mindezek a tapasztalatok egy végtelen kapcsolati hálót alkotnak, bár az intuíció ilyenkor sokat segíthet. Testi szinten immunrendszerünk megerősödik, csökken a testsúlyunk, a krónikus fájdalmak, a stressz okozta pszichoszomatikus betegségek javulnak.

A mindfulness tehát egy szemlélet, viselkedési attitűd, megfigyelés, cselekvés helyett.  Érdekesség, hogy a hinduizmus több ágában, a harcművészetekben, de a jóga hagyományokban is felfedezhető ez  a szemlélet.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!