Vízminőségi kárelhárítási készültség a Balatonon

92
balaton vízminőség július

Kiválónak nyilvánították a Balaton vizének minőségét a kormányhivatalok pénteken az MTI megkeresésére reagálva. Zala, Somogy és Veszprém megye területén is jó a tó minősége.

A vízben lévő klorofill-A határértéke miatt csütörtökön harmadfokú kárelhárítási készültséget rendelt el az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A mérések jelentős alga produkciót mutattak ki.

Az idei fürdő szezonban is végig ellenőrzések folynak majd a jogszabályi előírások betartásának kapcsán, mint a személyi és tárgyi feltételek, higiéniai állapotok, a part és a víz tisztasága vagy akár a bóják megfelelő elhelyezése – tájékoztatták az MTI-t a megyék kormányhivatalai.

Zala megyében a tó nyugati partjának mind hét strandján fürdésre alkalmas a Balaton. Júliusban kettő új vizsgálat is sorra került, a cianobaktérium-sejtszám és klorofill-A mérésével és kimutatásával, ami nem mutatott kifogásolható értéket – jelentette ki a Zala Megyei Kormányhivatal.

Veszprém megyének összesen 2 fürdőhelye kapott alacsonyabb, bár jó minősítést. A Balaton vize itt is szinte mindenhol kiválóan megfelel a fürdésre a Veszprém Megyei Kormányhivatal tájékoztatása alapján.

Somogyban is hasonló a helyzet, a strandok vize többnyire kiváló, fürdésre alkalmas, mindössze egy-két fürdőhely kapott egyszerűen jó minősítést a megyei kormányhivatal állítása szerint.

A járványügyi intézkedésekről is beszámoltak a megyei kormányhivatalok, néhány fürdő üzemeltetésének szigorítása viszont szükségessé vált. Az idei fürdő szezonban ezen szabályozások betartására is hasonlóan nagy figyelmet fordítanak a megyei kormányhivatalok.