Ingyenes prosztatarákszűrés és prevenciós nap novemberben

125
prosztata szűrés

Az MTI információi szerint ingyenes prosztatarákszűrést és prevenciós napot tart a Semmelweis Egyetem (SE) november 10-én 14-17 óra között az urológiai klinikán.

Téged is várnak, ha a 45-75 éves férfi korosztályba tartozol és nem diagnosztizáltak betegséget, de a szüleid prosztata- vagy emlődaganata miatt érintett lehetsz. A szűrés ingyenes, csupán regisztrálnod kell online november 9-én 12 óráig vagy az elérhető vizsgálati kapacitás erejéig.

Az egyetem közleményében ez áll: a prosztatarák kialakulásának esélye kétszer gyakoribb azoknál, akiknek a családjában már előfordult ez a betegség, vagy egyenes ágon emlődaganatot diagnosztizáltak. A felmenőktől is örökölhető rosszindulatú kórkép Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálok az ötvenéves kor feletti férfiaknál.

A közlemény idézi Nyirády Péter egyetemi tanárt, az SE urológiai klinikájának igazgatóját, aki a következőket ismertette: Szerinte tévhit, hogy a prosztatarák csak az idős férfiak betegsége. Egyre gyakrabban találkoznak fiatalabb, akár negyvenöt éves betegekkel, legtöbbjüknél öröklődés áll a háttérben. Ötvenéves kortól évente vagy kétévente, családi halmozódás esetén azonban már negyvenöt éves kortól javasolt a szűrővizsgálat. Az úgynevezett PSA vérvétellel a prosztataspecifikus antigén (PSA) szintjét határozzák meg. Ezután rektális digitális vizsgálat következik, amely a prosztata végbélen át történő ellenőrzése, ez egyszerű, fájdalommentes, urológus szakorvos által végzett rövid eljárás.

A korai stádiumú prosztatarák tünetszegény, akár teljesen tünetmentes, ha ilyenkor ismerik fel a betegséget, a páciensnek kilencven százalék az esélye a gyógyulásra. A jellegzetes panaszok közé tartozik a gyakori, nehézkes vagy fájdalmas, esetenként véres vizelet, vagy annak elakadása, de ezek a tünetek nem csak a prosztatarákra jellemzőek. Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy kiderítsék, mi állhat a háttérben – szerepel a közleményben.

A szűrés első része a PSA vérvételből áll, amelynek eredménye két órán belül elkészül, ezután végzik el a manuális vizsgálatot, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az eredmény teljes körű legyen. A vizsgálatok között szakmai előadásokat és pódiumbeszélgetéseket hallgathatnak meg a résztvevők többi között a prosztatarák kezeléséről, a robotsebészeti műtéti lehetőségekről és a megelőzés fontosságáról.

A regisztrációs jelentkezésedet orvosszakmai szempontok alapján két munkanapon belül elbírálják, és e-mailben értesítenek, ha részt vehetsz a szűrésen. Ha mégsem hívnak be, egy későbbi időpontban, két héten belül lehetőséged lesz arra, hogy részt vegyél a klinikán prosztatavizsgálaton.

Forrás: MTI 2023.10.30.