A fogínysorvadás 5 korai jele, ami segíthet a baj felismerésében

185
foginysorvadas

A fogágyat érintő egyik leggyakoribb betegség a fogínysorvadás, amelyet rendszerint a rossz szájhigiénia vált ki, és olyan súlyos szövődményekkel is járhat, mint a fogvesztés. A korai jelek felismerése kulcsfontosságú lehet a fogínysorvadás kezelésében, hiszen ekkor még könnyebben megállítható vagy részben akár vissza is fordítható a folyamat. Cikkünkben bemutatjuk azokat a tüneteket, amelyek esetén mindenképpen ajánlott fogorvoshoz fordulnunk.

Mi pontosan a fogínysorvadás?

fogínysorvadás vagy fogágybetegség (parodontitis) a fogakat körülvevő szövetek baktériumok okozta gyulladását jelenti, ami először ínygyulladáshoz, majd a fogíny visszahúzódásához, végül a fogak stabilitásáért felelős szövetek károsodásához, ennek következtében pedig a fogak kilazulásához, elvesztéséhez is vezethet.

A fogínysorvadás krónikus lefolyású betegség, a korai tünetek észlelésekor pedig nagyon fontos, hogy mielőbb orvoshoz forduljunk, hogy elejét vegyük a későbbi stádiumban kialakuló súlyosabb szövődményeknek. Ez azért is különösen lényeges, mert az elsorvadt fogíny már nem tud visszanőni, emiatt kulcsfontosságú a gyulladásos állapot mielőbbi megszüntetése. A fogínysorvadás csakis professzionális fogorvosi ellátás során kezelhető. Ennek része lehet – az állapotfelmérés tükrében – többek között az ínyrecessziót okozó tényezők megszüntetése, így például a fogkő-eltávolítás, a menthetetlen fogak eltávolítása, valamint a teljesen fájdalommentes lézeres kürettálás, azaz mélytisztítás is.

Milyen kiváltó okai lehetnek a fogínysorvadásnak?

A fogínysorvadás kialakulásának leggyakoribb oka a helytelen szájhigiénia: ha ugyanis nem gondoskodunk rendszeresen a fogakon megtapadt lepedékréteg eltávolításáról, az idővel fogkővé alakul, ami irritálja az ínyt, és gyulladásos állapotot vált ki. A fogínysorvadás további kiváltó okai lehetnek

  • olyan életmódbeli tényezők, mint a stressz, a dohányzás vagy a helytelen étrend,
  • egyes betegségek (például cukorbetegség),
  • hormonális változások,
  • genetikai hajlam,
  • vagy bizonyos gyógyszerek szedése

Milyen tünetek utalhatnak fogínysorvadásra?

Fogínyvérzés

Ha azt tapasztaljuk, hogy az ínyünk fogmosáskor, fogselyem használatakor vagy esetleg étkezés során rendszeresen vérzik, mindenképpen javasolt fogorvosi szűrővizsgálatra bejelentkezni. A fogínyvérzés rendszerint az ínygyulladás első jele, de egyéb okok is előidézhetik: állhat a hátterében súlyos C-vitamin-hiány, hormonális változások vagy bizonyos vérzéssel járó véralvadási betegségek is. A pontos fogorvosi diagnózissal egyértelműen megállapítható a vérzés oka, és kialakítható megfelelő kezelési terv.

Fogínyduzzanat

A fogíny vérzése mellett a fogínysorvadás jellemző korai tünete lehet, hogy az érintett területen a fogíny megduzzad, élénk piros színűvé válik. A fogíny megduzzadása lehet fájdalmas vagy fájdalommentes is, és a legtöbb esetben gyulladásos állapot kialakulására utal. Emellett kiválthatják allergiás reakciók, hormonális változások, fogszabályozó kezelések vagy akár vitaminhiány is.

Fogínyfájdalom vagy -érzékenység

A fogínyben érzett fájdalmat vagy érzékenységet számos tényező okozhatja a fogak túlzott erővel történő mosásától kezdve a fogszabályozó kezeléseken, fogsebészeti beavatkozásokon át az allergiás reakciókig. Ha azonban egyéb tünetek – például duzzanat vagy vérzés – is kísérik, a fogínysorvadás előjele is lehet, így ilyen esetben érdemes mielőbb konzultálni fogorvossal a pontos okok feltárása érdekében.

Rossz lehelet

A kellemetlen szájszag, azaz a halitózis hátterében alapvetően a szájflórában természetesen megtalálható baktériumok állnak. Ezek a baktériumok az ételmaradékokkal és a nyállal elkeveredve alkotják a plakkot, azaz foglepedéket. A megfelelő szájápolási rutinnal a plakk eltávolítható, ezáltal pedig a halitózis is enyhíthető vagy megszüntethető. Ha viszont azt tapasztaljuk, hogy a kellemetlen szájszag tartósan fennáll, valamint egyéb kísérőtünetekkel is jár, felmerülhet a fogínygyulladás vagy -sorvadás gyanúja. Ilyenkor minden esetben konzultáljunk fogorvosunkkal a pontos ok felderítése érdekében!

A fogíny visszahúzódása

Az ínyrecesszió nem más, mint a fogíny visszahúzódása a fognyakról a foggyökér irányába. Ennek tünete lehet a fognyaki érzékenység, amit éppen az vált ki, hogy a fognyakat nem fedi az íny, így az jobban ki van téve az erősebb külső ingereknek. Emellett egy idő után láthatóvá is válik, hogy a fogak felületéből több van szabadon, emellett az érintett fogak körül az íny vékonyabb és kevésbé rugalmas. A fogínyrecessziónak továbbá olyan kísérőtünetei is lehetnek, mint a duzzadt, vörös fogíny, a kellemetlen szájszag vagy a fogínyvérzés.

A fogíny visszahúzódását speciális esetekben a rossz harapás, a fogak rendellenes helyzete vagy akár genetikai tényezők is okozhatják, de általában a fogágybetegség korai tünete.

A fogínysorvadás kialakulásának kockázata a megfelelő szájápolási rutinnal, valamint bizonyos életmódbeli változtatásokkal – például a dohányzás elhagyásával vagy az étrend megváltoztatásával – jelentősen csökkenthető. Mindezzel együtt a korai tünetek felismerése, és azok időben való kezeltetése kulcsfontosságú a komolyabb szövődmények elkerülése érdekében. Ebben pedig a megelőzés is fontos szerepet játszik, ezért érdemes bizonyos időközönként fogorvosi szűrővizsgálatot is végeztetnünk.