Mi történik, ha elégtelen szervezetünkben az emésztőenzimek termelődése?

47
emésztés

Az egészséges emésztés nem csupán a jó közérzet alapja, hanem a szervezet energia- és tápanyagellátásának kulcsa is. Ennek a folyamatnak a hátterében olyan speciális fehérjék dolgoznak, amelyeket emésztőenzimeknek nevezünk. Ezek a természetes katalizátorok bontják le az elfogyasztott ételeket apró, felszívódásra alkalmas molekulákra. De vajon honnan származnak ezek az enzimek, hogyan működnek, és mi történik, ha nem állnak rendelkezésre megfelelő mennyiségben? Ebben a cikkben utánajárunk, miért nélkülözhetetlenek az emésztőenzimek a mindennapi egészség szempontjából.

Az emésztőenzimek feladata, hogy lebontsák az elfogyasztott táplálékot kisebb, felszívódásra alkalmas alkotóelemekre. Minden enzim egy-egy meghatározott típusú tápanyag lebontásáért felel, például az amiláz a szénhidrátokat bontja le cukorrá, a lipáz a zsírokat zsírsavakká és glicerinné, a proteáz pedig a fehérjéket aminosavakká. Ezek az enzimek fokozatosan, a szájüregtől kezdve a gyomron és vékonybélen át működnek, alkalmazkodva az adott szerv pH-jához és környezetéhez. Az így lebontott tápanyagok aztán a bélfalon keresztül felszívódnak, és a véráramon keresztül eljutnak a sejtekhez, ahol energiát szolgáltatnak, illetve a test felépítésében vesznek részt. Az emésztőenzimek tehát nélkülözhetetlenek a táplálék valódi hasznosításához.

Ha a szervezetünkben nem termelődik elegendő egy-egy emésztőenzimből, az emésztési folyamat részben vagy teljesen akadályozottá válhat. Ilyenkor a táplálék nem bomlik le megfelelően, így a szervezet nem tudja felvenni a szükséges tápanyagokat. Ez különféle kellemetlen tünetekhez vezethet, például puffadáshoz, hasi fájdalomhoz, hasmenéshez vagy épp székrekedéshez. Hosszú távon hiányállapotok is kialakulhatnak, mivel a vitaminok, ásványi anyagok, zsírsavak vagy aminosavak nem tudnak eljutni a sejtekhez. Klasszikus példa erre a laktózintolerancia, amikor a laktáz nevű enzim hiánya miatt a szervezet nem tudja lebontani a tejcukrot, így az emésztetlenül továbbhaladva panaszokat okoz. Az enzimpótlás ilyen esetekben enyhítheti a tüneteket, de fontos az okok pontos feltárása és kezelése is.

Léteznek állati, növényi vagy gombából származó emésztőenzimek, ezek közül az állati eredetű hasonlít a legjobban az emberire. Az alábbi videó segít részletesen is megismerni őket és választ ad arra a kérdésre, hogyan pótolhatjuk az elégtelenül termelődő emésztőenzimeket.