Miért alakul ki a köszvény?

760
köszvény

A köszvény nem más mint anyagcserezavar miatt kialakuló ízületi gyulladás. Fájdalmas rohamokat okoz az érintett területeken és súlyos szövődményekkel is járhat. Megfelelő kezelése elengedhetetlen, hiszen elkerülhetjük a súlyosbodását.

Köszvény hatására megnövekedhet a szív-és érrendszeri betegségek, az érszűkület, a veseelégtelenség vagy akár a májbetegség kialakulásának kockázata.

A köszvény kialakulása

Kialakulásának az alapja, hogy a vérben a húgysav szintje a határérték fölé emelkedik.
Érdekesség, hogy már Kr. e. 2000-ben az egyiptomi múmiákon is találtak erre utaló jeleket. Sok híres köszvényben szenvedő olvashatunk a történelemben, mint Hunyadi Mátyás, II. Rákóczi Ferenc, Isaac Newton vagy Charles Darwin. A “királyok betegségének” nevezték, valószínűleg nem véletlenül, hiszen az étrend és az életmód nagyban befolyásolja.

A köszvény tünetei

A húgysavkristályok az ízületen belül, de más lágyrészekben is megjelennek, és a kicsapódásuk miatt heveny gyulladást keltenek. Leggyakoribb a lábat, a nagyujjat érintő gyulladás, de előfordul a térd-vagy a könyökízületben. A köszvényes roham jelentős ízületi gyulladást, duzzanatot, fájdalmat okoz. Az ízület meleg, vörös lesz, a beteg olyankor még a takaró érintését sem tudja elviselni. A köszvényes rohamot hőemelkedés, láz, rossz közérzet, levertség kísérheti. A betegek sok esetben az érintett végtagra nem tudnak ráállni. A rohamok minél gyakoribbak, annál tovább tartanak.  Az akut roham általában néhány napig tart, aztán tünetmentes időszak követi. Majd kialakulhat egy hosszan fennálló krónikus vagy idült ízületi gyulladás. Az idült szakaszra jellemző, hogy már nem annyira heves , de tartós fájdalom és mozgáskorlátozottság alakulhat ki. Ez nyilván nagyban befolyásolja az életminőséget. A kezeletlen betegség az ízületek károsodásához vezethet.

Hogyan előzhetjük meg a köszvényt?

A megelőzéshez alapvető fontosságú a megfelelő étrend. A tápanyagok közül a fehérjék korlátozás nélkül fogyaszthatók. A zöldségek is ajánlatosak, hiszen alapját képezik minden tudatos diétának.
A következő élelmiszerek fogyasztását kell kerülni: vörös húsok, tenger gyümölcsei, belsőségek, az italok közül pedig a sört, a töményet, a kávét és a teát próbáljuk mellőzni.

A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a beteg is aktívan részt vesz a terápiában és tudja, milyen étrenddel illetve életmódbeli tényezőkkel lehet fenntartani egészségét.
Az optimális húgysavszint vérvétel segítségével vizsgálható.
Nagyon fontos még a rendszeresen végzett gyógytorna, a fizikai aktivitás megőrzése, a diéta, a gyógyszeres terápia betartása és a különféle stresszhelyzetek elkerülése.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!