Mi az a furunkulus, mit kell vele tenni?

7536
furunkulus

Cikkünkből megtudhatod, hogy mi a furunkulus, felismerhető -e a furunkulus képek alapján, hogyan történik a furunkulus kezelése, igaz -e, hogy a kelés szőrtüszőgyulladás, létezik -e furunkulus kenőcs, hogyan történik a furunkulus kezelése és még a kifakadt furunkulus kérdésével is foglalkozunk.

A furunkulus nem más, mint egy tályog. A furunkulus jelentése gennygyülem, sűrű folyadékkal telt bőrtályog, ami duzzadt, fájdalmas, érzékeny terület. Leggyakrabban a gyulladt csomók a tarkótájon, a végbéltájon és az arcon alakulnak ki.  A gyulladást hőemelkedés, láz kísérheti.

A furunkulus kialakulásának okai

Akkor keletkezik furunkulus, ha a fehérvérsejtek tömegesen vándorolnak a test egy bizonyos részébe azért, hogy az oda behatoló kórokozókat elpusztítsák.

Ha az immunrendszerünk legyengül, a baktériumok könnyebben elszaporodnak, megfertőzik a szőrtüszőket és furunkulust okoznak.Már akár a borotválkozás során szerzett apró sérülés esetén is kórokozók sokasága juthat a szervezetbe. Ügyeljünk a megfelelő személyi higiéniára, környezetünk tisztaságára! Furunkulus fenéken is kialakulhat, ami szintén komoly higiéniát igényel.

Furunkulus kezelése házilag – kelés kezelése

Bizonyos gyógyszerek vagy akár a kemoterápia is gyengítik az immunrendszert, így könnyebben kialakulhat ez a kellemetlen tünet.

Fontos tudni, hogy mi a különbség a szőrtüszőgyulladás és a furunkulus között. A szőrtüszőgyulladás egy gennyes elváltozás , míg a furunkulus a mélyebb szöveteket is érintő gyulladásos bőrbetegség.

Kifakadt furunkulus kezelése – mikor fakad ki a furunkulus?

Amikor a furunkulus természetes úton „beérik”, magától kifakad. Kiürül a gennyel teli burok. A seb nyugtatásával kezelhetjük.

A gennyes gyulladást gennykeltő baktériumok okozzák. A kórokozók megtelepedhetnek bárhol a szervezetben és akár az agyba is eljuthatnak, ahol agytrombózis okozhatnak.

A csomók átmérője 3-5 centiméter is lehet. Elsőként a szőrtüsző nyílás körül bőrpír , duzzanat jelenik meg . Majd néhány nap múlva a csomó közepén fehéres-sárgás genny csap alakul ki. A gyulladásos folyamat a bőr mélyére terjed, a szőrtüsző elpusztul, helyén heg alakul ki. Gyakran alakul ki cukorbetegeknél.  Mélyebb gyulladásos folyamat esetén érdemes a vércukor szintet ellenőriztetni.

Ha prémium minőségű CBD olajat keresel kattints a képre és a kedvezmény is a tiéd lehet!

A kupon az usamedical.hu webáruházban egy alkalommal használható fel a teljes áron értékesített termékekre. Más kuponkódokkal, kedvezményekkel nem összevonható. Akciós termékekre és csomagajánlatokra nem váltható be.

A furunkulus lelki okai

A lelki terhek bizony erősen gyengíthetik az immunrendszert, amitől könnyebben alakulhatnak ki a furunkulus hátterében álló problémák. A testi kezelés mellett a lelki panaszok gyógyítására, terápiájára minden esetben szükség van. A fiatalok az arcbőrüket érintő elváltozásokra, illetve az intim területeket ért problémákra fokozottan érzékenyek, ezért a kezelést diszkréten célszerű megoldani.

A furunkulus kezelése

Fontos, hogy az arcon, az orr körül, a szemzugban és a tarkótájékon lévő csomókat, ne nyomkodjuk! Ha láz vagy kötőszövet gyulladás lép fel, akkor orvoshoz kell fordulni!

Ha a furunkulusok nagy számban, folyamatosan jelennek meg, akkor az állapotot furunculosisnak nevezzük. Betegség esetén akár a nyirokcsomók is megduzzadhatnak.

A furunkulus eltávolítása

A szakorvos a pontos diagnózis felállítása után dönt arról, hogy elegendő-e a gyógykenőcs használata, vagy műtéti beavatkozás szükséges. Amennyiben a furunkulus még nem érett, kezelése fertőtlenítéssel, valamint antibakteriális kenőcs használatával történik. Az elváltozás felpuhulásáig alkalmazzunk steril gézre  helyezett kenőcsöt, arra tegyünk vizes vattát, celofánt és végül kössük át gézzel.

Ülőfürdő helyett ajánlott a zuhanyzás azért, hogy a betegség ne terjedjen át más bőrfelületre. Súlyosabb esetekben  szükségszerű a sebészi beavatkozás.

Az egyik legelterjedtebb gyógynövény a kamilla, mely kiválóan alkalmas a furunkulus kezelésére.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!