A bélflóra helyreállítása házilag

10481
bélflóra

A komolyabb bakteriális fertőzések a szövődmények elkerülése miatt antibiotikum kúrát igényelnek. Sokan csak a végső esetben nyúlnak antibiotikumhoz, mert a kórokozók mellett sajnos az egészséges baktérium háztartásunk is megsínyli a kúrát. A bélflóra egyensúlyát gyakran felborítja a kezelés, ezért helyre kell állítani az eredeti állapotot amint lehet.

Tippünk: ha valóban tiszta növényi hatóanyagot keresel a bélrendszer számára kattints ide Digestive Ensyme kapszula vagy ide → Probio Forte kapszula

Az igazán jó étrend-kiegészítőket az usamedical.hu oldalon találod.

Kattints a képre és a kedvezmény is a tiéd lehet!

A kupon az usamedical.hu webáruházban egy alkalommal használható fel a teljes áron értékesített termékekre. Más kuponkódokkal, kedvezményekkel nem összevonható. Akciós termékekre és csomagajánlatokra nem váltható be.

A bélflóra egyensúlyát egyébként többféle dolog is felboríthatja és ez immunműködésünket hátrányosan érinti.  Ilyenek a hányásos, hasmenéses betegségek, bizonyos gyógyszerek, egészségtelen táplálkozás, enzimhiány. Ilyenkor elszaporodnak a káros baktériumok, gombák és könnyen kialakulnak gyulladások, fertőzések.

Bélflóra helyreállító lépések

Első lépés tehát, a bélflóra harmonizálása, amiben a probiotikumok és a prebiotikumok játszanak szerepet. A probiotikumok mindnyájunk számára ismerősek, hiszen gyakran hangzanak el reklámokban, sokszor találkozunk vásárlásaink során probiotikus élelmiszerekkel. A probiotikum nem más, mint olyan hasznos baktérium, ami jótékony hatással van a bélflóránk egészségére.

Gondoltad volna, hogy az ember immunrendszerének legnagyobb részét az emésztőrendszer immunrendszere teszi ki? Ezért nagyon fontos az épségének megőrzése. Születésünk pillanatában még tiszta lappal indul, de később folyamatosan változik, fejlődik. A bélflóra a bélrendszerben található, azon fontos területek egyike, melyek a külső környezettel is kapcsolatban vannak, akárcsak a tüdőnk vagy a bőrünk. Megvéd a káros mikroorganizmusoktól, fenntartja a bélnyálkahártya egyensúlyát, valamint hozzájárul egyes vitaminok szintéziséhez.

A probiotikumok fő feladata a védekezőképesség erősítése és a tápanyaglebontás. Probiotikum gyerekeknek is kapható, a gyógyszerészt érdemes megkérdezni, mit ajánl.

Probiotikumok fogyasztása ajánlott:

  • Tartósan fennálló helytelen táplálkozás esetén.
  • Mielőtt elutazunk, a fertőzések kivédése miatt.
  • Amennyiben életmódunk stresszes.
  • Különféle környezeti ártalmak miatt.

Források, amelyekből probiotikum juttatható a szervezetbe, ami a bélflóra állapotára is kiváló hatással lesz.

  • Natúr, élőflórás joghurt, kaukázusi kefír
  • Savanyú káposzta
  • Kovászos uborka

Melyik a legjobb probiotikum?

Az úgynevezett prebiotikumok pozitív hatással vannak a probiotikumok szaporodására és a bél nyálkahártyában való megtelepedésükre. A probiotikumok képtelenek lennének a prebiotikumok nélkül ellátni a feladatukat.

Prebiotikum található:

  • a citrus-és almafélékben,
  • babfélékben,
  • a teljes kiőrlésű gabonákban,
  • gyümölcsökben és zöldségekben.

Rendszeres fogyasztásuk kifejezetten ajánlott.

A bélflóránkban történő negatív változások következtében különféle betegségek fordulhatnak elő, valamint súlyos állapotok jöhetnek létre. Kialakulhat például: emésztőrendszeri betegség, cukorbetegség, elhízás vagy akár daganatos megbetegedés is. Valamint allergia, krónikus ízületi gyulladás, kettes típusú cukorbetegség, depresszió is.

Így működik az emésztőrendszerünk

Az elfogyasztott táplálékot a gyomorban megemésztjük, majd a felszívódásra alkalmas tápanyagok a vékonybélbe kerülnek. A vékonybélben találhatóak a bélbolyhok. A vízben nem oldódó rostok áttisztítják a vékonybél bolyhos felszínét. Emellett megkötik a vizet , segítik a béltartalom könnyebb továbbjutását. A vízben oldódó rostok táplálják az emésztőrendszerben élő jótékony hatású baktériumokat. A vastagbélben a jó és a rossz baktériumok versenyeznek egymással. Ha nem fogyasztunk elegendő rostot, akkor a jó baktériumok nem jutnak hozzá a szükséges tápanyagokhoz.
A bélflóra egészsége az egyensúlyi állapota által teremtődik meg. Ez azt jelenti, hogy az egészség szempontjából hasznos baktériumok jelenléte dominál.

A bélflóra egyensúly fenntartása nem követel szélsőséges táplálkozást, de oda kell figyelni az arányokra. Egyensúlyának fenntartása az arányok művészete. Nos, kedves hölgyek és urak, itt az ideje megkezdeni ezt az igen hasznos művészeti tevékenységet!

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!