A cukorbetegség típusai

1683
cukorbetegség típusai

A cukorbetegség – diabetes mellitus – egy olyan anyagcsere zavar, amely együtt jár a szénhidrát háztartás zavarával, magas vércukor értékekkel, valamint a zsír-és fehérje anyagcsere felborulásával. Tulajdonképpen az a helyzet, hogy a szervezet a glükózt (szőlőcukrot) nem képes energiává alakítani. A betegség gyökeresen megváltoztatja az érintett életét, ami az első időkben komoly nehézségeket okozhat. Idővel kialakul a napi rutin, bejáratódnak a nehezebb helyzetek megoldásai és a beteg megtanul együtt élni a számára elhagyhatatlan szokásokkal.

Mi hibázik a szervezetben? A normál folyamatot a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon szabályozza. Mivel az inzulintermelő sejtek nem működnek megfelelően, nem termelődik elég inzulin, az inzulinhiány pedig cukorbetegséghez vezet.

A cukorbetegség típusait annak megfelelően különböztetjük meg, hogy mely életkorban alakul ki. Két fő csoportját különböztetjük meg:

  • az 1-es típusú cukorbetegséget
  • és a 2-es típusú cukorbetegséget.

Ezen kívül ismert kórállapot a terhesség alatt és egyéb okokból kialakuló cukorbetegség is.

Tünetek és jellemzők a cukorbetegség típusai szerint

A fokozott folyadékbevitel, nagy mennyiségű vizelet, szájszárazság, gyakori szomjúságérzet, fáradtság, hirtelen súlyvesztés, homályos látás, étvágytalanság, kézujjak zsibbadása, a szemérem tájék viszketése általános tüneteknek mondhatók. Diagnózis viszont minden esetben csak vénás vérvétel kapcsán végzett vércukor meghatározás alapján készül. A gyógyszertárakban beszerezhető vércukorszintmérő csak önellenőrzésre alkalmas, diagnózis felállítására semmiképpen!

1-es típusú diabétesz

A cukorbetegek 4-6%-a tartozik ide. Általában gyermek vagy serdülőkorban jelentkezik, hirtelen anyagcsere kisiklás formájában. A szervezetből vagy teljesen hiányzik az inzulin, vagy csak nagyon kevés van belőle. Legfőbb oka az, hogy a hasnyálmirigyből teljesen elpusztulnak a hasnyálmirigy szigetsejtjei, így nem tudnak inzulint termelni. Tehát az inzulin bevitele szükségszerű az életben maradáshoz és a betegséggel küzdők és szüleik legnagyobb elkeseredésére a probléma az életük végéig megmarad, viszont meg lehet tanulni együtt élni vele.
Kialakulásában nagy szerepe van az örökítő tényezőknek, a genetikai fogékonyságnak és a környezeti faktorok kölcsönhatásának.

2-es típusú cukorbetegség

Leggyakrabban 40 éves kor felett diagnosztizálják, de elhízott gyerekeknél is előfordulhat. Kialakulásában szerepet játszik a mozgásszegény életmód, valamint a túlsúly. Nehezebben felismerhető, hiszen nem feltétlenül a “klasszikus” tünetek megjelenésével kezdődik. Gyakran a betegség már évek óta fennáll, amikor diagnosztizálják. Dominánsan az inzulinrezisztencián alapszik. Kezelése életmódváltással (testsúlycsökkentés, testmozgás) gyógyszerrel vagy inzulin injekcióval történik.

Egyéb okokból kialakult diabétesz

Ide tartoznak a gyógyszerek által kiváltott, fertőzésekhez (pl. hepatitis), szervi betegségekhez, valamint a krónikus hasnyálmirigy-gyulladáshoz társuló cukorbetegségek.

A cukorbetegeknek nem diétás élelmiszereket kell fogyasztaniuk, hanem egészséges, teljes értékű élelmiszerekből kell összeállítani az orvos által felállított szempontoknak megfelelő napi étrendet. A diétás élelmiszerek többsége csupán arra alkalmas, hogy a cukorbetegek komfortérzetét növelje.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!