Mennyi a normális vérnyomás?

1127
vérnyomás

A kérdés igazából az, hogy melyek a normális vérnyomás értékek, hiszen annyi információ kering a köztudatban, hogy könnyen elveszhetünk benne.

A 120/80 Hgmm normálisnak tekinthető, ugyanakkor az egyénenkénti értékek eltérőek lehetnek. A nyugalmi pulzus esetében a 60 és a 80 közé eső percenkénti értéket tekintjük elfogadhatónak, viszont egy fiatal, jó edzettségi állapotban lévő személy élhet alacsony, 50-es pulzusszámmal is. Ennek csupán egyetlen magyarázata van, hogy jó fizikális állapotban van, tökéletes a szív-és érrendszere. Az alacsony pulzusszám nem jelent gondot, a magas azonban betegségre is utalhat.

Sok esetben előfordul, hogy a vérnyomás és a pulzus egyszerre emelkedik, például valamilyen vészhelyzet esetén, ami teljesen normális jelenség. Egyes szívbetegségek esetén éppen az a gond, hogy a magas pulzusszám leviszi a vérnyomást. Ez hosszú távon pitvarfibrillációhoz vagy kamraremegéshez vezethet.

A normális vérnyomás az életkor előrehaladtával emelkedik, így 60 évesen egy egészséges férfinél nem igényel kezelést a 130/90-es érték. Amennyiben több alkalommal eltérés mutatkozik az egészséges tartományhoz képest, mindenképpen érdemes utánajárni az eltérésnek. A vizsgálat és a kezelés célja, hogy személyre szabottan megállapítható és beállítható legyen az optimális érték.

A probléma természetes kezelésére az amerikai CBD olaj alkalmazása is ígéretes lehet.

Az elmúlt években, számtalan kutatásnak köszönhetően több alkalommal is változott a normál és a kóros vérnyomás közötti határérték. Ma a tudományos kutatásokra és bizonyítékokra alapozva elmondható, hogy a normál vérnyomás optimális felső határa 120/80 Hgmm érték. Ennél az értéknél a szív-és érrendszeri megbetegedés kialakulásának veszélye minimális. Minden 20/10 Hgmm-es vérnyomás emelkedés esetén a kardiovaszkuláris megbetegedés kockázata duplájára nő. A normál vérnyomás felső határa lehet akár 140/90 Hgmm abban az esetben, ha nincs egyéb kísérő betegség. Amennyiben fennáll valamilyen kísérő betegség (pl. cukorbetegség, szívbetegség, vesebetegség), a fokozott kardiovaszkuláris kockázat miatt a felső határérték maximum 130/80 Hgmm.

A magas vérnyomás több betegség előjele is lehet, fokozott figyelmet érdemel. Ha alacsony vérnyomás esetén szédülünk, mellkasi szorítást, erőteljes szívdobogást érzünk, mindenképpen érdemes kardiológushoz fordulni. Nagyon fontos a korai felismerés!

Akár alacsony, akár magas a vérnyomás, semmi esetre sem szabad félvállról venni a jelenséget.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!