Pavor alvászavar, Pavor Nocturnus

9228
pavor alvászavar

Sokféle alvászavar létezik, közös jellemzőjük, hogy kellemetlen közérzettel és következményekkel járnak. Az egyik nehezen tolerálható alvászavar a gyermekeket érinti, de a szülőket talán a gyermekeknél is jobban megviseli. Ez a pavor alvászavar, szaknyelven pavor nocturnus.

Lényege, hogy éjszaka, a nem túl mély alvás szakaszában a gyermek hirtelen felriad, és egy félelem roham miatt szinte megnyugtathatatlan sírásba kezd

A jelenség igen ijesztő lehet, hiszen a szülők legtöbbször teljesen tehetetlennek érzik magukat vigasztalhatatlan kisgyermekük mellett. Az embert próbáló helyzetek ellenére mégsem beszélhetünk veszélyes állapotról, hiszen a gyerekek reggelre nem is emlékeznek az éjszakai félelem rohamra.
Időnként alvajárás is társulhat a pavor alvászavarhoz, de a gyerekek idővel mindét jelenséget kinövik.

Mit tehetnek a szülők pavor alvászavar esetén?

A pavor alvászavar megjelenésekor a szülőknek nincs  különösebb teendőjük, kivéve, ha ez a probléma még 7 éves kor után is fennáll. Nyilván korábban is érdemes megemlíteni a gyermekorvosnak a jelenséget, de 7 éves kor után mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.
Vannak olyan esetek, amikor az éjszakai félelem rohamok egy héten belül háromnál többször jelentkeznek. Természetesen ilyen esetben
is érdemes szakember segítségét kérni abban, hogy könnyebben átvészelhessük a nehéz időszakot. Ajánlott lehet az alvás laboros kivizsgálás, mert akár éjszakai légzéskimaradás is állhat a tünetek hátterében.

A pavor alvászavar okai

A pavor alvászavar pontos okát igazából nem ismerik, idegrendszer fejlődési, genetikai tényezőket sejtenek mögötte. Megjelenését befolyásolhatja:

  • a túlzott fáradtság,
  • ha túl sok inger éri a gyermeket napközben,
  • kicsinyünk az átlagosnál jobban elfárad,
  • vagy a napirendjétől eltérő időben fekszik le.

Érdemes a pavor alvászavar megelőzése érdekében jobban odafigyelni a gyerekek napirendjére és feljegyezni az éjszakai felriadás előzményeit, idejét, körülményeit. A napló vezetésével talán fellelhetőek bizonyos összefüggések és kiküszöbölhetőek azok a tényezők, amik kiváltják gyermekünknél a pavor alvászavart.

A probléma természetes kezelésére az amerikai CBD olaj alkalmazása is ígéretes lehet.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!

Olvass tovább! Neked ajánljuk:

Így küzdhetsz meg az alvászavar tüneteivel

Az alvászavar tünetei nappal is jelentkeznek

A nyugtalan alvás okai nem mindig a környezetünkben keresendőek

Az álmatlanság lelki okai nálad is felismerhetőek?

Az éber alvás okai megszüntethetőek