Mire jó a glükozamin?

111
glükozamin

A glükozamin a szénhidrátok csoportjába tartozó vegyület, aminocukornak is hívják. Természetes anyag, a tengeri állatok kitinpáncéljából állítják elő. Érdekesség, hogy az újzélandi taréjos zöldkagylónak több mint 13% a glükozamin tartalma.

A szövetek sejtjei között tér található, melyet a támasztószövet tölt ki. A támasztószövet két alkotója a rugalmas rostok és a glükozamin. A kor előrehaladtával csökken a szövetek rugalmassága, ami az ízületek esetében lehet a legszembetűnőbb változás és ez fokozatosan a mozgásképesség csökkenéséhez vezet. A glükozamin segít a súrlódásnak kitett ízületi szövetek működésében és a porcszövetek újraképződésében.

Hazai kutatások keretében 163 térd artrózisos beteget vizsgáltak. Akik  glükozamin -szulfát kezelésben részesültek, azoknál azt tapasztalták, hogy 9 hónap után fájdalmaik enyhültek.

Az ízületi fájdalom több helyről eredhet. A kiinduló ok, hogy az ízületet valamilyen károsító hatás éri. Ez lehet: hirtelen trauma, túlterhelés, fertőzés okozta gyulladás. Az állapot fájdalommal jár, mely különösen pihenéskor mutatkozik meg.

A másik ok a porc károsodása révén létrejövő mechanikai fájdalom. Erre a fájdalomra a gyulladáscsökkentő, illetve fájdalomcsillapító gyógyszerek kevésbé hatnak.

Mi a teendő? Sok esetben hasznos lehet kiegészíteni a gyulladáscsökkentő gyógyszer kezeléseket gyógytornával, vagy egyéb fizioterápiás kezeléssel.

Mit tehetünk porckárosodás esetén?  Alkalmazzunk “porcépítőket”- glükozamint és kondroitin szulfátot – lehetőleg szájon át, mert a bevett glükozamin és kondroitin-szulfát molekulák az összes ízületbe eljuthatnak.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a glükozamin és a kondroitin-szulfát lassan, mintegy 3 hét elteltével fejti ki hatását. Bár hatása sokszor hónapokig fennmarad, de célszerű folyamatosan szedni őket. 

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!