A fogbeültetés menete – Ezeket érdemes tudni, mielőtt belevágunk

558
fogimplantatum

A fogbeültetés egy modern és hatékony módszer a hiányzó vagy sérült fogak pótlására. Az eljárás ma már széles körben elérhető. A kezelés több lépésből áll, amelyeket érdemes megismerni, mielőtt belevágunk. Cikkünkben összeszedtük, hogy hogyan zajlik egy fogbeültetés, lépésről lépésre.

Állapotfelmérés, konzultáció és kezelési terv készítése

fogbeültetés első mozzanata a konzultációval egybekötött állapotfelmérés. Ez a lépés arra szolgál, hogy a fogorvos felmérhesse a páciens állapotát. Az állapotfelmérés során az orvos megvizsgálja a szóban forgó területet. A felmérés gyakran magába foglalja a fogászati CT-t, ugyanis a fogorvos ezzel a vizsgálattal tudja mérni, megfelelő csontmennyiség áll-e rendelkezésre.

A vizsgálat eredményeit alapul véve az orvos és a páciens megbeszélik a kezelés további részleteit, például hogy milyen legyen a fog implantátum típusa, a fogászati műgyökér felszíne és a beültetést követően felkerülő korona.

Fogimplantátum beültetése

Ha a páciens elfogadja a kezelési tervet, elkezdődhet a fogbeültetés műtéti szakasza. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben zajlik, és általában 1-2 órát vesz igénybe. A fogorvos előkészíti az implantátumok helyét, majd behelyezi a fogászati műgyökeret. A fogimplantátum általában titánból vagy cirkóniumból készül. Ezek a biokompatibilis anyagok problémamentesen beépülnek a csontszövetbe.

Gyógyulási szakasz

A fogbeültetés után következik a gyógyulási szakasz, amely 2-6 hónapig tarthat. Ebben az időszakban az implantátumok becsontosodnak, és ennek köszönhetően stabil alapot képeznek a fogpótlásnak. A gyógyulás során fontos betartani a fogorvos utasításait, pl. kerülni kell a dohányzást, az alkoholfogyasztást, valamint a túlzottan rágós és kemény ételek fogyasztását.

Fogpótlás elkészítése és felhelyezése

Ha az implantátumok megfelelően megcsontosodtak, kezdődhet a fogpótlás elkészítése és felhelyezése. A fogpótlás lehet egy vagy több korona vagy híd, amelyet speciális csavarokkal vagy ragasztóval rögzítenek az implantátumokra.

Utómunkák

A fogbeültetés menete ezzel véget ér, azonban még szükség lehet néhány utómunkára: finomhangolásra vagy esztétikai korrekcióra. A páciensnek rendszeresen el kell látogatnia kontroll vizsgálatokra, valamint gondosan kell ügyelnie az otthoni szájápolásra is. Megfelelő szájhigiéniai rutin és egészséges életmód mellett a fogbeültetés évtizedekig tartós és kényelmes megoldást nyújthat a foghiányra.