A fogtömések fajtái

144
A fogtömések fajtái

Fogtömésre akkor van szükségünk, ha megsérül fogunk felszíne. Általában fogszuvasodás az oka, a fogzománc megsérülésének, de akkor is fogtömés a megoldás, ha fogunk elkopik vagy akár letöredezik. A fogaink nem megfelelő ápolása, nem meglepő módon könnyen problémához vezethet. A fogszuvasodás viszont olyannal is előfordulhat, aki az átlagnál is jobban ápolja fogait. Ha a fogzománc megsérül, fogaink érzékenyebb részei is bajba kerülhetnek. Ilyenkor van szükségünk fogtömésre, hogy az megakadályozza a nagyobb problémák létrejöttét. Fontos az is, hogy gyorsan cselekedjünk, ugyanis minél tovább váratjuk a fogorvost, annál nagyobb kár keletkezhet fogainkban.

A fogtömés önmagában nem egy olyan művelet, amitől tartani kell. Teljesen érthető, ha valaki félve megy fogorvoshoz, amikor ki kell húzni valamelyik fogát, de fogtömés esetén aggodalomra igazán semmi ok. A művelet nem áll többől, mint a fogak üregeinek megtisztításából, majd azokba tömés helyezéséből. Ez a tömés pillanatok alatt megkeményedik, majd pótolja fogzománcunkat.

A különféle fogtömések egymással szembeni előnyei és hátrányai

A már cseppet idejétmúlt amalgámtömésnek 75%-a ezüst és különböző fémek összessége. Bár ez a megoldás nem csak hosszú élettartamú, anyagi szempontból is elég kedvező volt, a fémtartalma káros lehetett szervezetünkre. Emellett törés, kiemelkedés és a közti résekben szuvasodás is bekövetkezhetett.

Manapság sokkalta gyakoribb opció az esztétikus tömés. Ezek legnépszerűbb fajtája a kompozit, vagy másik nevén fényrekötő tömés. Bár ezeknek strapabírósága kisebb, hátsó fogak pótlására nem is ajánlják minden esetben, a szervezetünkre nem károsak. Szuvasodás nem alakulhat ki a közti részekben és a további fogszuvasodást is megakadályozza a tömésben található üveg ionomer.

Létezik még fogbetét is, inlay, onlay és overlay formájában. Ezek az esztétikus tömésnek akár 5-szörösébe kerülhetnek, de ezen felül nincs hátulütője vele szemben. Általában nagyobb foghiány esetén ajánlott, elkészítése nagyobb munkával jár, anyaga pedig lehet kompozit, fém, kerámia, vagy akár arany is.

Az utolsó fajtánk a barázdazárás, ami nagyjából egy árkategória az esztétikus töméssel. Ez az őrlőfogak szuvasodásának megelőzésére alkalmas. Általában gyerekeknél ajánlott, de felnőtteknél is alkalmazható, ha a fog elég egészséges. Egyetlen hátránya, hogy fél éves vizsgálat előzi meg a procedúrát.

Opciónk bőven van, akár válogathatunk is és ne tartsunk a fogorvostól. Ne hagyjuk, hogy az aggodalmunk kárt tegyen a fogainkban, cselekedjünk minél hamarabb.