Tavaszi fáradtság elleni vitaminok

175
tavaszi fáradtság

A tavasz közeledtével sokan érezzük magunkat fáradtnak, lehangoltnak, ingerlékenyebbek vagyunk, gyakran rosszkedvűek. Mi az oka ennek? Szervezetünk reagál a változó környezeti hatásokra, ez az úgynevezett tavaszi fáradtság.

Egyre jobban kívánjuk a zöldségek, gyümölcsök fogyasztását, ami nem véletlen, hiszen vitamintartalékaink mostanra kimerültek. Többek között ez az oka a rossz hangulatunknak is. De a jó hír az, hogy tehetünk ellene.

Most még fontosabb, mint máskor az úgynevezett „én-idő”, ami elengedhetetlen testi-és lelki egészségünk hosszútávú megőrzéséhez. Sokat segít az egyáltalán nem kellemes tavaszi fáradtság állapotának elűzésében. A lelki egészséggel kapcsolatos írásainkban még többet olvashatsz a témáról.

 

Enyhíthet a tavaszi fáradtságon a B-vitamin csoport bevitele is. Ezek közül különösen fontos a B12-vitamin, amelynek hiánya összefüggésben áll a letargia és a kimerültség érzésével. A B12-vitamin az elfogyasztott szénhidrátot energiává alakítja át, valamint az emésztésre is jótékony hatást gyakorol. Jelentős mennyiségben megtaláljuk a tojásban, a heringben, a tejben és a lazacban, de étrend-kiegészítőkkel is pótolható a hiány egy része.

A megfelelő energiaszint és a jó hangulat fenntartásához szintén elengedhetetlen a B6-vitamin. Segíti az emésztőrendszerben lebomló tápanyag felszívódásában, valamint hozzájárul az idegrendszer és az immunrendszer egészséges működéséhez. Megtalálhatjuk a tonhalban, lazacban, az olajos magvakban és a gabonafélékben és természetesen természetes alapanyagú étrend-kiegészítőkkel is pótolhatjuk hiányát.

A folsavat a boldogság vitaminjának is szokták nevezni, hiszen segít mentális nyugalmunk megőrzésében. Szerepet játszik a megfelelő agyműködés fenntartásában, a vörösvérsejtek előállításában. valamint az örökítőanyagok szintetizálásában. A B9-vitamin hiánya és a folsav felszívódási zavarai könnyen okozhatnak depressziós tüneteket. Megtalálhatjuk ezeket a brokkoliban, káposztában, karfiolban , hüvelyesekben, a teljes kiőrlésű gabonafélékben és vitaminkészítményekben.

A B1-vitamin rendkívül fontos, valóságos energiabomba. Izomzatunk és szívizmunk működéséhez elengedhetetlen, idegrendszerünk számára nélkülözhetetlen. Szerencsére számos élelmiszerben megtalálható, így könnyedén hozzájuthatunk. Úgy, mint gabonafélék, hüvelyesek, tej, tojás, tonhal, multivitaminok.

A B3-vitamin szintén hozzájárul testünk és lelkünk energiaszintjének fenntartásához, az idegrendszer, a keringési- és emésztőrendszer működéséhez. A B3-vitaminban leggazdagabb élelmiszerek a máj, a halak, a csirke és pulykahús és a gombafélék és természetes hatóanyagú étrend-kiegészítők összetevőjeként is megtalálhatjuk.

A gyógyteák is segítenek a tavaszi fáradtság legyőzésében: a citromfű, a cickafark, a csipkebogyó, a csalán tele vannak vitaminokkal.

Nagyon fontos a megfelelő napindítás és az egészséges, vitamindús reggeli! A péksütemények helyett inkább dobj össze egy finom zabkását, egy ízletes gyümölcsturmixot vagy zöldség koktélt. Korábbi cikkünkben már írtunk a táplálkozás aranyszabályairól.

A mozgás is energiával tölt fel, jókedvre derít, különösen ha néhány hét múlva látható eredményét megtapasztalhatod a tükörben is.