Hogyan érdemes összeállítani egy ashwagandha kivonatot?

309
ashwagandha

Az ashwagandha narancs színű bogyós gyümölcs-termést hozó indiai örökzöld. Napjainkban a gyógynövény kivonatok között találkozhatunk vele és a vásárlók fiatalítószerként, termékenységfokozóként, afrodiziákumként és általános egészségtámogató készítményként keresik.

Kíváncsiak lettünk és az ashwagandha kivonatokról is elbeszélgettünk Jake Crossmannal – Nutrition Specialist (CNC-NASM). TUdni szerettük volna, hogy a különböző ashwagandha készítmények között vajon mi a különbség, és hogyan érdemes választani, ha ashwagandha kivonattal szeretnénk étrendünket kiegészíteni.

Tulajdonképpen miért értékes az ashwagandha?

Az indiai hagyományos orvoslásból ismerjük a növényt, melyet indiai ginzengként is emlegetnek. A közelmúltban világszerte sokat foglalkoztak vele orvosi tanulmányokban. Adaptogén gyógynövényként tartják számon, pszichológiai és fiziológiai hatásokat tulajdonítanak neki. Az adaptogén gyógynövények pedig elősegítik a szervezet egyensúlyát és lehetővé teszik, hogy sikeresen alkalmazkodjon a stresszes körülményekhez. India évezredes tapasztalatai a mai orvostudománnyal és modern technológiával párosulhatnak, ami tagadhatatlanul nagy értéket képvisel. Éppen ezért, ahhoz, hogy megfeleljen az Ayurveda követelményeinek, megőrzi a természetes összetevők egyensúlyát anélkül, hogy bármelyik összetevőt is túlreprezentálná. A fitokemikáliák ilyen összetételű keveréke sokféle hatást gyakorol az emberi szervezetre. Több mint 20 különböző alkalmazási területe van, szisztémás szinten működik.

Nyilván világszerte születtek már tudományos vizsgálati eredmények. Mire jutottak?

Számtalan kutatási eredmény látott már napvilágot, tanulmányokat találunk a szorongással, stresszel, férfi termékenységgel, izomerősítéssel, rehabilitációval, kardiovaszkuláris egyensúllyal, női szexuális zavarokkal, kognitív képességekkel, anti-aginggal, pajzsmiriggyel, alvásminőséggel, pajzsmiriggyel, szív, valamint a légzési ellenállóképességgel kapcsolatos vizsgálatokról. Érdemes őket átböngészni.

Milyen összetétele lehet egy minőségi ashwagandha kapszulának?

Legjobb, ha kizárólag a növény gyökeréből készül, ilyen az általunk készített KSM-66 kivonat, ami nem keserű ételekhez és italokhoz adva sem. A növény levelét egyébként sem szabad felhasználni. Jó, ha a kivonatot glicinnel, vassal, kolinnal, illetve többféle zsírsavval egészítik ki, hogy kiválóan hasznosulhasson. A jó ashwagandha készítmény emellett magas koncentrációjú, biológiailag könnyen hozzáférhető, teljes spektrumú gyökérkivonat, ami azt jelenti, hogy a növény összes természetes összetevőjét az eredeti egyensúlyában tartja meg. Legyen benne magas a withanolidok aránya, ami több mint 5%-os withanolid-koncentrációt jelent.

Hogyan egészítik ki az ashwagandha hatásait a különböző összetevők?

Jól tudjuk, hogy a vas hozzájárul a szív normál állapotának fenntartásához, a normál szellemi működéshez, a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, támogatja az energiatermelő anyagcsere-folyamatokat, sőt szerepet kap a sejtosztódásban.

Azt is tudjuk, hogy a kolin szintén hozzájárul a normál homocisztein és zsír anyagcseréhez. A normál májműködés fenntartásában is szerepet kap.

A glicin szükséges a kollagén, a csontok, a bőr, az izmok és a kötőszövetek felépítéséhez, részt vesz az az idegi jelátvitelben. És ez csak néhány példa.

Honnan tudhatjuk, hogy egy ashwagandha kapszula valóban ilyen?

A minőségi készítmény széles körű kutatási eredményekkel és klinikai kísérletek eredményeivel igazolt termék. A kivonatot humán klinikai vizsgálatban értékelik és az összes klinikai vizsgálat a megalapozottság standardjait követi: randomizált, kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálatok.

A laborvizsgálati jegyzőkönyvből teljes körű információkat kapunk, ne hagyjuk ki az átnézését vásárlás előtt.

A kupon az usamedical.hu webáruházban egy alkalommal használható fel a teljes áron értékesített termékekre. Más kuponkódokkal, kedvezményekkel nem összevonható. Akciós termékekre és csomagajánlatokra nem váltható be.

Hogyan készül el egy ilyen minőségi termék?

„Zöld kémia” elveken alapuló extrakciós eljárással. Nem alkalmaznak az előállítás során sem alkoholt, sem oldószereket. Hiszen az ashwagandha gyökér esszenciája így is kivonható, megőrizve erejét. Ezzel a feldolgozással holisztikusan kivonható az összes gyökéresszencia úgy, hogy megmaradjon a gyógyító erő. Így ötvöződik a hagyományos a modernnel. Ez egyébként az Ixoreal tudományos csapat szabadalmaztatott eljárása.

Mire kell mégis odafigyelni a fogyasztása során?

Fontos mindig elmondani és a vásárlóknak önmagukban tudatosítani, hogy a kivonat fogyasztása bármilyen előnyös hatásokat is tapasztalunk, nem helyettesítheti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Mivel növényi hatóanyagról van szó, a készítmény összetevőire való allergia kizárhatja a készítmény fogyasztását. Minden esetben érdemes a kezelőorvossal megbeszélni az új hatóanyagok kipróbálását, főleg, ha a páciens várandós, szoptat, vagy esetleg súlyos betegsége van. Ők és a 12 éven aluliak egyébként sem fogyaszthatnak ilyen készítményeket szakorvosi javaslat nélkül. Bár nem gyógyszer, az ajánlott fogyasztási mennyiséget itt sem szabad túllépni.

Köszönjük a részletes információkat!

Cikkünk semmilyen módon nem tekintendő terápiás javaslatnak, csupán ismeretterjesztő, informatív jellegű. Mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!