Szívbetegség vagy stressz állhat a mellkasi fájdalom mögött?

469
mellkasi fájdalom

A mellkasban jelentkező szorító érzés és fájdalom rendkívül ijesztő lehet annak, aki átéli ezeket a panaszokat. Ugyanakkor nem feltétlenül kell rögtön a legrosszabbra gondolni, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy szívbetegségről van szó. Különösen stresszes életmódot folytatók körében előfordulhat, hogy a szívbetegség tüneteihez nagyon hasonló panaszok hátterében valójában pánik szindróma áll.

A riasztó mellkasi fájdalom

Sajnos a mellkasi fájdalom és a félelmetes szorító érzés egyáltalán nem számít manapság ritkának, ugyanis rengeteg ember tapasztalja meg ezeket a panaszokat. Az emberek hajlamosak rögtön a legrosszabbra gondolni, ugyanakkor nem feltétlenül szívbetegség okozza a tüneteket, hiszen az egyre több embert érintő pánik szindróma is hasonló tüneteket produkál. Az Egyesült Államokban a népesség 12-16 százaléka éli át a mellkasi fájdalmat így már-már népbetegségről beszélhetünk. Hazánkban sem sokkal jobb a helyzet, itthon is sokan tapasztalják meg a kellemetlen tüneteket.

Szívbetegség vagy stressz?

A legbiztosabb természetesen az, ha egy alapos kardiológiai vizsgálat derít rá fényt, hogy valóban szívbetegség áll-e a panaszok hátterében vagy mellkasi panasz a pánik miatt alakul ki. Ugyanakkor vannak bizonyos jelek, melyek azt mutatják, hogy inkább utóbbiról van szó. Ilyenek például:

  • A panaszok előtt az érintett jellemzően intenzív stresszt él át.
  • A legtöbb esetben a fájdalom egyik pillanatról a másikra alakul ki, rendszerint, amikor az érintett inaktív.
  • A fájdalom általában rövid ideig, körülbelül 10 percig tart, de a kísérő tünetek ennél hosszabb ideig vannak jelen.

Ezzel ellentétben a szívbetegség jelei:

  • A mellkasi fájdalom csak lassan alakul ki és folyamatosan fokozódik.
  • Szívbetegség esetén a fájdalom a mellkasban kezdődik, de más testrészekben is érezni lehet.
  • Általában a panaszok akkor kezdődnek, amikor az érintett épp aktív.

Stressz vagy szorongás?

A stressz és a szorongás nagyon hasonló testi tüneteket produkál, ugyanakkor a kettő nem ugyanaz. A stressz egy adott fenyegetésre adott válaszreakció és jellemzően rövid ideig tart. Ezzel ellenben a szorongás magától is kialakulhat, nincs hozzá szükség különösebb fenyegetésre és akár igazán hosszú ideig is elhúzódhat.

Mi a megoldás?

Ahogy már fentebb is szó esett róla, a legjobb átesni egy alapos kardiológiai vizsgálaton, illetve konzultálni a háziorvossal. Ha a vizsgálatok kimutatnak valamiféle rendellenességet, akkor idejében megkezdődhet a kezelés. Viszont, ha a vizsgálatok szerint minden rendben, akkor el kell kezdeni a mentális egészséggel törődni és elsajátítani néhány relaxációs technikát.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!