Mit lehet tenni a stressz okozta bőrproblémák ellen?

1269
stressz okozta bőrproblémák

A stressz olyan lelkiállapot, amely tartós feszültséggel és idegességgel jár. Szervezetünkre ható kellemetlen környezeti nyomás. Ha tartósan fennáll, akár szervi megbetegedésekhez is vezethet. Különböző okai lehetnek, például: munkahelyi feladatok, időhiány, családi  feszültségek, megoldatlan élethelyzetek, pénzügyi problémák, emberi konfliktusok.

Vannak, akik könnyebben veszik ezeket a helyzeteket és vannak, akik nehezebben,  természetesen nem vagyunk egyformák. Viszont az minden szervezetre igaz, hogy a tartós stressz, a szorongás gyengíti az immunrendszert és fogékonyabbá válunk a bőrproblémák kialakulására is. Az érintettek általában úgy kerülnek pszichológushoz, pszichiáterhez, hogy a hagyományos bőrgyógyászati kezelések nem bizonyultak hatékonynak. Alapos kikérdezés során a lelki okok feltárására is sor kerül. Számottevő javulás akkor várható, ha a páciens lelki támogatásban is részesül. 

A legtöbb bőrbetegség például a csalánkiütés, az ekcéma, a pikkelysömör, a herpesz nem pszichoszomatikus eredetűek, de a stresszes életmód súlyosbíthatja a panaszokat. Előfordul, hogy egy korábban lappangó bőrbetegség csak felnőtt korban, egy stresszes időszakban lángol fel, mert a szorongás elősegíti kialakulását.

Ha valaki hasonló tüneteket észlel magán gondoljon arra, hogy életvitele is okozhatja a tüneteket. Ajánlatos sportolni, jógázni. Amennyiben a bőrproblémák tartósan fennállnak, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. A stressz tüneteinek felismerésében és kezelésében A stressz tünetei és kezelése cikkünk is segítségül hívható.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!

Olvass tovább! Neked ajánljuk:

A stressz tünetei és kezelése

Mi az a poszttraumás stressz?

A munkahelyi stressz okai

Lehetséges a stressztől hasmenés?

Azok az ártó stresszhormonok

A legjobb stresszkezelési technikák