Miért érdemes több banánt enni?

561
banán

A banánt évszázadok óta használják az ókorig visszamenőleg, kihasználva hihetetlen előnyeit. Éppen ezért kell több banánt enni.

Azon kívül, hogy a banán remek ízű, és sokféle étellel párosítható – vitaminok, ásványi anyagok és tápanyagok hatalmas tárháza, amelyek több száz módon támogathatják a szervezetedet.

Ami a szuperélelmiszereket illeti, a banán a lista élén áll. Nézzük meg, miért érdemes több banánt enni, és hogyan hat ez pozitívan általános egészségi állapotodra.

Mi van a banánban?

A banán tudományos neve Musa. Mert a banán a trópusi növények Musaceae családjából származik. Egyes orvosi jelentésekben a tudósok azt állítják, hogy a banán volt az első szuperélelmiszer. Ahogy a banán egyre elterjedtebbé vált a kereskedelmi utak révén, sokan felfedezték hihetetlen tulajdonságait és azt, hogy milyen sokféle felhasználási területe van mind az élelmiszerek világában, mind az egészségünk érdekében.

Jelenleg négyféle közönséges banán létezik, mind tele van ásványi anyagokkal és tápanyagokkal, de mindegyiket különböző módon használják fel.

A szokásos sárga banánt az élelmiszerek világában desszertnek tekintik. Ezek jellemzően édesebbek, és más édességekkel is párosíthatók. Az útifű a Musa kevésbé édes és szilárdabb formáját elsősorban főzéshez használják. A piros banán rövid, telt és puha – desszertbanánnak is számít.

Minden banánba belecsomagolt a természet igen fontos összetevőket, mint például:

  • B6-vitamint
  • káliumot
  • rostokat
  • magnéziumot
  • C-vitamin
  • dopamint

Ezek mind kulcsfontosságúak testünk optimális működéséhez. A banán fogyasztása inkább az egészséget szolgálja, mint az íz élvezetét, bár kevesen gondolják úgy, hogy nem elég finom akár egy desszertnek is.

Egy adag, vagy egy közepes érett banán körülbelül 110 kalóriát, 0 gramm zsírt, 1 gramm fehérjét, 28 gramm szénhidrátot, 15 gramm cukrot (természeteset), 3 gramm rostot és 450 mg káliumot tartalmaz.

Nézzük meg azt is, hogy a banánban található különféle vitaminok és ásványi anyagok hogyan segíthetnek egészségesebb életet élni, és miért érdemes rendszeresen banánt fogyasztani.

Dopamin
A banán rendkívül nagy mennyiségű dopamint tartalmaz mind a húsában, mind a héjában. A dopamin egy neurotranszmitter az agyban, amely kölcsönhatásba lép az örömközpontokkal, hogy motivációt, boldogságot és elégedettséget teremtsen. A banán dopaminszintje 80 és 570 milligramm között mozoghat. Ezek szerint több banán fogyasztása boldogabbá tehet.

Prebiotikumok és probiotikumok
A bélrendszerünkben található mikrobiomokkal kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy a pre- és posztbiotikumok óriási szerepet játszanak a bélrendszer egészségében, ami viszont pozitív vagy negatív módon befolyásolja a test többi részét. A prebiotikumok olyan élelmiszerekben található rostok, mint a banán, amelyek jó baktériumokkal látják el a bélrendszert, hogy segítsék az emésztést. A banán tele van prebiotikumokkal, amelyek nagyon hasznosak a szervezet számára. A probiotikumok a bélrendszerben élő mikrobák, amelyek erősítik a bélnyálkahártyát és az immunrendszert. Sok probiotikum található fermentált élelmiszerekben, például kefirben, joghurtban és természetesen a banánban.

Magnézium
A magnézium egy rendkívüli ásványi anyag, amelyre szervezetednek szüksége van az optimális működéshez. A magnézium és a kálium javítja az alvást, csökkenti a szorongást és erősíti a szervezet immunválaszát. Ráadásul a banán tele van B6-vitaminnal, amely az esszenciális B-vitamin csoport része. A B-vitaminok nagyrészt segítik a mentális és kognitív egészséget, valamint az immunrendszer egészségét.

 

Rost
A rost nagyszerű prebiotikum az emésztés egészségéhez és a fogyáshoz, mivel olyan tulajdonságai vannak, amelyek kölcsönhatásba lépnek az étellel a szervezetben. A rostok fogyasztása elősegítheti az élelmiszerek lebontását a szervezetben, és megszilárdíthatja azt, így egészséges székletet kaphat. A rost egy hihetetlen étrend-kiegészítő azok számára, akik emésztési problémákkal, például IBS-sel küzdenek. A banán fogyasztása lehetővé teszi, hogy szervezeted sokkal simábban dolgozza fel az élelmiszereket.

C-vitamin
A C-vitamin nélkülözhetetlen tápanyag, amely minden banánban megtalálható. A C-vitamin számos különféle gyümölcsben is jelen van. A bőr egészsége és a szövetek növekedése szempontjából is fontos, mivel elősegíti a kollagén képződését. Védi az ereket és javítja a csontok szilárdságát.

A sportolók banánt esznek a meccs alatt vagy a meccs után, hogy megakadályozzák az izomgörcsöt, a magnézium, a kalcium és kálium bevitelével. Amikor az izmaid görcsbe rándulnak, a tested azt mondja, hogy kiszáradt, vagy túlterhelted magad. A görcsök nagyon gyorsan enyhülhetnek, ha banánt fogyasztasz, ami rehidratál és enyhíti az izmok feszültségét.

A banán emellett nagy segítséget jelent a szív- és érrendszer egészségének és a vérnyomás szabályozásában a kálium elektromos töltése és víztároló képessége miatt.

„A banán kiváló káliumforrás, létfontosságú ásványi anyag és elektrolit a szervezetben, amely kis elektromos töltést hordoz. Ezek a töltések arra késztetik az idegsejteket, hogy jeleket küldjenek a szív és az izmok összehúzódására. A kálium a sejtek egészséges vízháztartásának fenntartásához is szükséges és ellensúlyozza a túlzott mennyiségű nátrium hatását (HarvardHealth).

Összességében a banán kiváló forrása a vitaminoknak, ásványi anyagoknak és számos egyéb egészséges anyagnak. A mindennapi banánevés egészségügyi előnyeit kutatások és tesztelések vizsgálták.

Elegendő okot soroltunk arra, hogy miért kellene megszeretned ezt az édes, mégis egészséges csemegét. Ha már kedvenceid közt van, akkor inkább megerősítésként szolgált ez a cikk.

Forrás: https://usamedicalshop.com/why-you-should-eat-more-bananas/

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. A megfelelő szakemberrel való konzultáció ad teljes képet a témakörről!