Elektromos roller: mitől olyan megosztó?

260
elektromos roller

Napról napra egyre népszerűbbek a belvárosban felbukkanó különféle elektromos rollerek. Leginkább abban szuperálnak, hogy pár kilométeres távokat seperc alatt megtehetünk velük. Ebben sokszor előnyösebbek, mint a tömegközlekedési eszközök. Abban az esetben, ha havi Budapest bérletet nem vásárlunk, még gazdaságos is lehet ez az alternatíva. Mindezt leszámítva, nehezen sorolhatjuk őket, az emberek legkedveltebb közlekedési eszközei közé.

Az ökológiai lábnyoma egyértelműen kisebb, mint a legtöbb személygépjárműnek, de ez sajnos, ahogy tapasztalhatjuk, kevés ahhoz, hogy autó helyett e-rollerre pattanjanak a hétköznapokon dugókban lépegető munkába utazók. Természetes, hogy hátrányokkal jár az elektromos rollerek használata az autókkal összemérve. Viszont jócskán lejjebb kell adnunk a komfort szintünket, emellett tárolás terén sem kimagaslóak az ilyesféle rollerek. Ezeket leszámítva, hosszú perceket, spórolhatunk meg mindennapjainkból, elkerülve a dugóban lébecolást minden reggel. A belváros nagy részén elérhetőek ezek az e-rollerek, így rengeteg helyre könnyedén eljuthatunk velük.

Sajnálatos módon viszont rengetek gyalogos ellenségei is, hiszen a KRESZ szerint gyalogosnak minősülnek, akik ilyen járművel utaznak. Ennek köszönhető, hogy veszélyeztetve vannak azok a gyalogosok, akik közt elhalad egy rolleres ámokfutó. A legtöbb rollerező odafigyel a gyalogostársaira, de nem tagadhatjuk le a kivételeket. Az is egyértelmű, hogy magukat is veszélyeztetik, akik nem megfelelően használják ezeket a rollereket és könnyen okozhatnak maguknak akár súlyosabb sérüléseket is.

Éppen ezért lett olyan megosztó az elektromos roller, mint amilyen. A megoldás kulcsa rejtőzhet az edukálásban, vagy a szigorúbb szabályozásban. A legoptimálisabb az lenne, ha mindkét téren intézkednénk.

Összefoglalóként: arra buzdítunk, hogy használd egészséggel az e-rollereket, de figyelj oda, vigyázz magadra és természetesen a társaid épségére is. Változtassunk az elektromos rollerek negatív atmoszféráján!