Likopin a paradicsomban és a paprikában

267
likopin

A likopin egy karotinoid szénhidrogén, festékanyag, mely paradicsomban, paprikában és más piros gyümölcsökben, zöldségekben található, például sárgarépában, görögdinnyében, grapefruitban és papayában. Nem minden piros gyümölcs vagy zöldség tartalmazza, például eperben vagy cseresznyében sincs jelen. Na de miért jó nekünk, ha paradicsomot, paprikát vagy más likopinban gazdag élelmiszert fogyasztunk?

Kutatások kimutatták, hogy megelőzheti különböző daganatos betegségek, szív és érrendszeri betegségek kialakulását. Prosztatarák és emlőrák esetében találták a legbiztosabb eredményeket. Ezek mellett pozitív, fiatalító hatása van a bőrünkre is. E sok remek tulajdonsága miatt teljes mértékben megéri fogyasztanunk likopin dús élelmiszereket.

 

Milyen ételekben találjuk meg? Mivel csakis növényi eredetű táplálékokban található, fogyaszthatjuk ezeket gyümölcsöket önmagukban is. Legnagyobb mennyiségben a paradicsom tartalmazza, így nem árt mondjuk minden vacsorára felvágni egy fél paradicsomot, vagy enni egy kis görögdinnyét. A likopin egyik legnagyobb pozitív különlegessége, hogy más vitaminokkal szemben főzés után is jól felszívódnak, így bátran fogyaszthatjuk például paradicsomleves formájában is, anélkül, hogy veszítene a hatékonyságából. Ezek mellett még megannyi likopinban gazdag készétel létezik, például töltött paprika, paradicsomos káposzta, vagy akár egyszerű paradicsomos tészta. Készíthetünk házilag paradicsom szószt is, ami nem csak egészségesebb, mint a boltokban kapható, de legtöbb esetben finomabb is.

Láthatod, megannyi indokot ismerünk, ami miatt érdemes lehet beleépíteni napi étrendedbe a likopinban gazdag ételeket.