Állati jó terapeuták

106
terápiás állatok

Ha te is egy vagy azok közül, akik élnek halnak a háziállatokért és a tízezredik kutyás vagy macskás videó is pont ugyanolyan mosolyt csal az arcodra, mint a legelső, akkor azzal is biztosan tisztában vagy, milyen lelki nyugalmat tudnak okozni nekünk ezek az állatok.

Évtizedek óta alkalmaznak széles körökben úgynevezett „terápiás állatokat”. Leginkább stresszoldó képességük miatt népszerűek, vagy segítőkészségük miatt traumák feldolgozásában. Remek lelkitámaszként szolgálnak sok depresszióban szenvedő számára. Sokaknak úgynevezett egyetlen barátjuk a háziállatok. Ez leginkább időseknél jellemző, akik házikedvencük nélkül bizony nagyon egyedül lennének.

Ezek az állatok hatalmas mennyiségű szeretetet hordoznak magukban és ennek a nagy része a gazdit illeti, így alakulnak ki ilyen szoros állat-ember kapcsolatok. Bár háziállatnak nehezen nevezhetőek, van, akinek szeretett lova az egyik legfontosabb élőlényt jelenti, valakinek pedig fontosabb egy tengeri malac, mint azt valaha is gondolnánk. Sorolhatnánk hosszan a megannyi csodás szeretetteljes kötődési lehetőségeket. A kutyákról, az egyik legpozitívabb dolog, amit elmondhatunk az, hogy nem akarnak kihasználni minket, csupán azt a szeretetet, törődést várják el tőlünk kölcsönösen, amit mi is kaphatunk tőlük. Erős példaként szolgálnak a vakvezető kutyák, akik arra áldozzák életüket, hogy látássérült gazdájukat segítsék, akármikor szükségük lenne rájuk.

Természetesen léteznek tanított terápiás állatok is, viszont ettől függetlenül is pozitív hatással vannak lelki világunkra. Vannak olyan állatok, amikről nem is gondolnánk, hogy segíthetnék bármely módon mentális egészségünket. Remek példák a delfinek, akik nagy segítséget jelenthetnek az autista gyermekeknek, vagy akár a lovak, akikre egy teljes terápiás ág épül, az úgynevezett „lovasterápia”. Akik az állatterápiás lehetőségeket nem engedhetik meg maguknak, azok se csüggedjenek, hiszen bármilyen szelíd kedvenc segítségére lehet lelki vagy mentális betegségeinknek. Kutatások szerint, azokon is segítenek a háziállatok, akik szívinfarktuson estek át a közelmúltban. Statisztikák alapján nagyobb az esélyük az elkövetkezendő 1 évben a túlélésre.

Ezek után úgy gondoljuk, mindenkinek egyértelművé vált, hogy házikedvenceink többet tesznek értünk, mint azt elvárhatnánk tőlük. Becsüljük meg az állatokat, szeressük őket, bánjuk velük annak tekintetében, hogy ők hogyan bánnak velünk. Nem véletlen a mondás, sem: „A kutya az ember legjobb barátja”.