Ashwagandha, az indiai gyógyerő

15868
ashwagandha

Az Ayurvéda egyik legfontosabb ősi gyógynövénye az ashwagandha, amit háromezer éve használnak a szervezet energiaszintjének növelésére. Sárga virágos cserje, melynek jellegzetes illata van. Könnyen felfedezhetjük a hasonlóságot az ashwagandha és a gyömbér között, hisz ez a növény is a gyömbérek családjába tartozik. Indiából és Észak-Afrikából érkezik hozzánk. Leginkább a gyökerét, levelét használják kivonatok, vagy por alapú készítmények előállítására, amit különböző kezelésekre használnak fel. Vitanolidot tartalmaz, melynek a koncentrációja a növényben elég magas.

Mire jó az ashwagandha?

Rendkívül egészséges, fogyasztásának számtalan egészségügyi előnye lehet. Évszázadok óta ismert hatása a mai kor egyik népbetegségére is megoldást hozhat, ugyanis ez a gyógynövény rendkívül jó hatással van a stressz okozta problémák enyhítésére és a koncentrációs képesség javítására is, így mára számtalan étrendkiegészítő alapanyaga.

Adaptogén hatása fokozza a pszichés vagy fizikai stresszel szembeni ellenállóképességet. Olyan természetes anyag, melynek nincs toxikus, vagy nem kívánt hatása. Változtat az emberi test külső és belső körülményein és adaptogén gyógynövényként javítja a változásokhoz való alkalmazkodóképességünket. Egyike azoknak a több hatóanyagot tartalmazó gyógynövényeknek, amelyek kiegyensúlyozzák a szervezet életfunkcióit. Befolyásolja egyes belső elválasztású mirigyek működését és ellenállóbbá teszi a szervezetünket.

Ashwagandha kapszula

Ha szeretnéd megtudni melyik a legjobb ashwagandha kapszula, olvasd el erről szóló cikkünket. Ezáltal már kapszula formájában is beviheted a szervezetedbe az ashwagandha gyökér kivonatát.

Kattints a képre és a kedvezmény is a tiéd lehet!

A kupon az usamedical.hu webáruházban egy alkalommal használható fel a teljes áron értékesített termékekre. Más kuponkódokkal, kedvezményekkel nem összevonható. Akciós termékekre és csomagajánlatokra nem váltható be.

No de miért is szereti a szervezetünk ennyire ashwagandhát, vajon hogyan szívódik fel, hogyan hat?

Az ashwagandha a mellékvesén keresztül segíti szervezetünket a stresszhatásokra való jobb reagálásban, ezért adaptogén gyógynövénynek számít. Mint oly sok gyógynövény, az ashwagandha is antioxidáns, amiből következik, hogy fokozza szervezetünk ellenálló képességét. Fiatalítószernek is nevezik, hiszen a hormonális egyensúly megteremtésére is alkalmas lehet. Alkalmazzák a termékenység, a libidó fokozására is. Bizonyos készítményeknél a növény gyökerét és levelét is kivonatolják, mert így a hatóanyag összetettebb és könnyebben felszívódik.

Az ashwagandha hatásai:

  • Fokozza a szellemi teljesítményt, koncentráltabbá tesz, javítja a memóriát
  • Megkönnyíti szervezetünk stresszre adott válaszait
  • Segíti a nyugodt alvást, álombogyónak is hívják időnként
  • Rendbe hozza a vérnyomás ingadozó értékeit
  • Javítja a teljesítményt, növelheti az izomtömeget
  • Segíthet a mozgással egybekötött fogyókúránál
  • Pozitívan hat a termékenységre, afrodiziákum
  • Javíthatja a pajzsmirigy működését
  • Immunerősítő
  • Reproduktív hatása van a női szervekre
  • Csökkentheti a vércukor- és kortizolszintet
  • Fájdalomcsillapítóként is szóba jöhet
  • Gyulladáscsökkentő
  • Hangulatjavító

A lista ennél hosszabb is lehet, hiszen számtalan pozitív befolyással lehet a szervezetünkre adaptogén hatása miatt. A szellemi teljesítmény mellett természetesen kognitív funkcióinkra is jó hatással lehet még bipoláris problémáknál is. Az ashwagandha kedvezően hat a szervezetünkre, ha nagyobb terhelésnek vagyunk kitéve, problémát okoz a komolyabb fizikai teljesítmény, vagy hirtelen nagyobb elvárásnak kell megfelelnünk, fizikailag, szellemileg esetleg lelkileg. Segít a stresszoldásban és rendezheti az alvásproblémákat, mint aluszékonyság, vagy álmatlanság.

Hogyan fogyasszuk az ashwagandhát?

Amennyiben kúra szerű fogyasztásával próbálkozunk meg, nagy eséllyel javíthat életminőségünkön, hiszen több területen is pozitívan befolyásolhatja szerveink működését, ami javít közérzetünkön. Pontosan tudjuk, hogy a stressz milyen negatív hatással lehet életműködéseinkre és azzal is tisztában vagyunk, hogy a hosszan tartó stressz megbetegíthet, pontosan ugyanúgy, mint a szorongás és a depresszió. Ezáltal romlik a teljesítményünk, ami tovább fokozza a szorongást és a stresszt. A stressz csökkentésére remek lehetőség ashwagandhával próbálkozni, ezen kívül segíthet még a sport és a meditáció is.

Az ashwagandha fogyasztásánál mellékhatással nem kell számolni, viszont a mértékletes, megfelelő mennyiségű adagolás mindenképpen szükséges. Legjobb, hogyha kúra szerűen használjuk, mint ahogy ezt az adaptogéneknél kell. Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 2-3 hónap megfelelő adagolással való használat után szünetet tartunk. Várandósság és szoptatás alatt az ide vonatkozó kutatások hiányában inkább mellőzzük használatát.