Új hatóanyagot fejlesztettek ki a tartós izomgörcsök kezelésére Magyarországon

154

Az M1 csatorna vasárnap délelőtti műsorában jelentette be az ELTE Motor Farmakológiai Kutatócsoportjának kutatásvezetője, hogy egy teljesen új hatóanyagot fejlesztettek ki a stroke és más idegrendszeri betegségek okozta izomgörcsök ellen.

Málnási-Csizmadia András elmondása szerint ezek a tartós izomgörcsök stroke vagy más agyi, idegrendszeri vagy gerincvelői sérüléseket követően szoktak felmerülni. Közel százezer ember szenved ilyen problémával csak az országunkban. Évente több, mint 30 ezer stroke-ot szenvedő betegnek közel harmadánál merülnek fel ilyen problémák. Ezen kívül rendkívül gyakori az agyi vagy gerincvelői balesetek után, ami évente akár ezer sérültet is jelenthet- tájékoztatta a nézőket.

Az eddigi görcsoldók ugyanis az idegrendszeren keresztül nyerik el hatásukat, ennek viszont különböző kellemetlen mellékhatásai lehetnek. Azonban az újonnan fejlesztett hatóanyag egyenesen az izom fehérjére hat, ez mozgatja az és lazítja el az izmokat. Ezzel kerüli el a kellemetlen mellékhatásait az eddigi hatóanyagoknak.

A kutatásvezető elmondása szerint a legnagyobb kihívás számukra ezen fehérjék és a szívben, belekben lévő fehérjék közti különbség megtalálása volt. Arra a fehérjére volt szükség, ami csak a vázizmokra hat.

Rendkívül költséges folyamat, de már elkezdték a hatóanyag nagy mennyiségű gyártását, hogy minél hamarabb hozzá lehessen jutni. Ezen felül a klinikai tesztelések fázisának előkészületei is elindultak már.