A süngomba vélemények nagyon biztatók!

800
süngomba

A Lion’s Mane, más néven süngomba (Hericium erinaceus), egy nagyméretű, fehér gomba. Hasonlítani szokták az oroszlánysörényhez, de akár egy sündisznóra is emlékeztet innen kapta nevét. Általában fehér pom-pomhoz hasonló megjelenése van. Az emberek sokféle módon fogyasztják a süngombát, akár nyersen, szárítva vagy főzve, és ízét sokan a tenger gyümölcseihez hasonlítják. Kulináris és gyógyászati felhasználása is elterjedt. Az élelmiszer-, gyógyszer- és kozmetikai iparban számos alkalmazási területe miatt a süngomba iránti kereslet gyorsan növekszik.

Az ázsiai országokban, például Koreában, Japánban, Indiában és Kínában, a süngombát széles körben használják táplálékforrásként és gyógynövényként. A neurodegeneratív betegségek potenciális terápiás képességei miatt az elmúlt évtizedben különösen jelentős figyelmet kapott.

Keleten a gombák nagy tiszteletnek örvendenek és régen spirituális hatást tulajdonítottak neki. A kínai és japán orvoslásban a süngombát a bél táplálására, a lép megerősítésére használták és rákellenes szerként is alkalmazták. A hagyományos orvoslás tápláló hatásáról vélekedik. 5 belső szervünket erősíti: tüdő, szív, lép, vese és máj, emellett elősegíti a jó emésztést is.

Manapság könnyen hozzáférhető a süngomba az élelmiszerboltokban, éttermekben, bio-boltokban és még a legnépszerűbb kávéfajtákban is összetevőként megtalálható. Porított formában a süngombát hozzáadhatjuk a reggeli kávéhoz, vagy kivonatként kapszulákban is fogyaszthatjuk.

A kutatások szerint a süngomba összetevői jótékony hatással lehetnek szervezetünkre. Például gazdag oligoszacharidokban, amelyek kritikus biológiai funkciókkal rendelkeznek, antioxidáns hatásokat mutatnak. Emellett immunstimuláló hatásokat is kifejtenek, amelyek csökkentik az ilyen állapotokban jelentkező gyulladásos folyamatokat. A süngomba az antioxidáns tulajdonságok tekintetében a negyedik legnagyobb aktivitást mutató gomba.

Az életkor előrehaladtával az agy kapcsolatteremtő képessége és az új agysejtek, azaz neuronok képződése is csökken, ami a mentális működés romlásához, demenciához vezethet. A süngomba gazdag forrása a hericenonoknak és az erinacinoknak, amelyek az agysejtek növekedését gyorsíthatják fel.

Neurotróf vegyületekben sem szenved hiányt. Ezek elősegítik az új és érett neuronok túlélését és számos élettani funkcióját, növekedését. Ezek a neurotróf vegyületek pozitív hatással vannak az emberi idegsejtekre és segíthetnek a Parkinson-kór, a Huntington-kór, az Alzheimer-kór és a Prion betegség bekövetkezésének megelőzésében.

Tartalmaz poliszacharidokat, például béta-glükánokat, valamint különféle ásványi anyagokat, mint például kálium, nátrium és mangán. Gazdag tiaminban, riboflavinban és niacinban, valamint fontos ásványi anyagokban, mint a mangán, a cink és a kálium.

Mivel a süngomba előnyeiről nem áll rendelkezésre sok információ, az ajánlott adagolás tekintetében további tanulmányokra van szükség.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekintendő terápiás javaslatnak, csupán ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha a fenti tünetek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!