A pecsétviaszgomba

209
pecsétviaszgomba

A pecsétviasz gomba, vagy más néven Ganoderma Lucidum, már közel 2000 éve ismert és elismert alapanyag számos keleti kultúra gyógyászatában. A gomba jellegzetes vese alakú kalappal és fényes, vörösbarna árnyalatokkal rendelkezik. Termőhelyei Ázsiában, Európában, Dél-Amerikában és az Egyesült Államok mérsékelt égövi erdőterületein találhatók.

Több ezer éves gyógyászati múltjában megjelenik az emberi testre és lélekre gyakorolt jótékony hatásainak Ázsiai felismerése. A reishi gomba az egyik leghosszabb múltra visszatekintő és legváltozatosabb használatú gomba a hagyományos gyógyászatban a gyógynövények között. Az újabb kutatások egyre inkább megerősítik a reishi gomba tulajdonságaira vonatkozó hagyományos hitet.

Hatásaira vonatkozó utalások az ókori kínai és japán műalkotásokban is gyakran megjelennek. Azonban a növényt valószínűleg már több mint 4000 éve használják gyógynövényként a keleti féltekén. A koreai és indiai kultúrában méltán népszerű.

Az ókori kínai gyógynövénykutatók „a spirituális erő gyógynövénye” nevet adták neki. A hagyományos kínai orvoslásban a reishi gombát a „halhatatlanság gombájának” nevezik, mivel úgy vélik, hogy átfogó egészségügyi támogatást nyújt. Az ókori Kínában nagyra értékelték a reishit gyógyászati ​​tulajdonságai miatt, és hosszú ideig csak a nemesség számára volt elérhető, mivel ritka volt a természetben.

A hagyományos kínai orvoslásban a reishi gombát a szív, a tüdő, a máj és a vese csatornáinak befolyásolására alkalmazzák. Véleményük szerint egyensúlyba hozza a testet, megnyugtatja az elmét és enyhíti az aszmatikus tüneteket. A reishi gomba a hagyományos kínai orvoslásban a Kínai Gyógyszerkönyv első számú adaptogénjének számít. Az adaptogének olyan természetes anyagok, amelyek segítik a szervezetet a stressz leküzdésében és az alkalmazkodásban.

A reishi gomba szerepel a Kínai Népköztársaság Állami Gyógyszerkönyvében, amelyben kiemelik a Qi egyensúlyának megteremtését, az elme könnyítését és a légúti egészség támogatását. A reishi továbbra is fontos szerepet játszik a keleti kultúrákban a természetes gyógyászat területén.

A reishi gomba számos értékes tápanyagot tartalmaz, beleértve a fehérjét, az összetett szénhidrátokat és zsírt. A gomba gazdag ásványi anyagokban, mint például a kálium, a foszfor, a cink és a mangán, amelyek alapvető mikroelemek a szervezet számára. Emellett a kutatók körülbelül 400 bioaktív vegyületet azonosítottak a reishi gombában, köztük poliszacharidokat, triterpenoidokat, nukleotideket, szterolokat, szteroidokat, zsírsavakat és fehérjéket/peptideket.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekintendő terápiás javaslatnak, csupán ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha a fenti tünetek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!