A chaga gomba – hamvaskéreg gomba

147
Hamvaskéreg gomba

A Hamvaskéreg gomba a hűvös éghajlatot kedveli, és jellemzően Oroszországban, Lengyelországban, Skandináviában, Kanadában és Japánban található lombos erdők nyírfáin nő. A helyi lakosság régóta gyűjti a chaga gombát, például teafőzetet is készítenek belőle.

A chaga gomba a nyírfákon találod meg, nagy, fekete és „sziklaszerű” megjelenésével nehezen rejtőzhetne el. Magas melanin tartalma miatt külseje a napfénytől mélyfekete lesz, míg belseje élénk narancssárga marad. Egyébként olyan sötét, hogy nehéz gombának nézni.

Az íze nem hasonlít a hagyományos gombákéra. Keserű, enyhén vaníliás, egészben nem nagyon fogyasztják. A szárított és porított chaga gombát kávék, teák és étrend-kiegészítők összetevőjeként használják fel. Rendkívül magas rost tartalma, emellett alacsony kalóriatartalmú.

A chaga gomba kiváló tápanyagforrás. A béta-glükánok és a különféle ásványi anyagok, mint a kálium, nátrium és mangán, teszik vonzóvá a chaga gombát. A sámánok régóta használják a gombát az immunrendszer erősítésére, mivel tele van antioxidánsokkal.

A chaga gomba számos tápanyagot és hatóanyagot tartalmaz, amelyek támogatják az egészséget, például B-komplex vitaminokat, D-vitamint, káliumot, rubídiumot, céziumot, aminosavakat, rezet, szelént, cinket, vasat, mangánt, magnéziumot és kalciumot.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekintendő terápiás javaslatnak, csupán ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha a fenti tünetek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!