A nyugtalan alvás okai nem mindig a környezetünkben keresendőek

655
alvászavar

Az alvás és az ébrenlét egymást követő ciklusos aktivitások. Alvás során a szervezetünk takarék működésre kapcsol, ilyenkor környezetünkkel való kapcsolatunk minimális. Alvással töltjük életünk körülbelül egyharmad részét, hiszen egy felnőttnek nagyjából 6-8 óra alvásra van szüksége. Természetesen ez egyénenként eltérő, változó lehet. A túl sok, illetve túl kevés alvás egyaránt okozhat fáradtságot.

Az emberek legalább  30 százalékánál fordul elő orvosi segítséget igénylő alvászavar. Az Így küzdhetsz meg az alvászavar tüneteivel cikkünkben részletesen körüljártuk a témát, most az okokkal foglalkozunk.

Az alvásra vonatkozó panaszok döntően inszomniás panaszok, amikor álmatlanság kínoz minket, az alvászavarok mégis négy csoportba sorolhatóak:

  • álmatlanság, alváselégtelenség (inszomniák)
  • nappali aluszékonyság (hiperszomniák)
  • alvás alatti rendellenes mozgásjelenségek
  • alvás-ébrenlét ciklus zavarai

Ezáltal az okok is nagyon különbözőek lehetnek. Gyakran előfordul, hogy a környezetünket okoljuk azért, hogy nem tudunk rendesen aludni, de valójában csak azért zavarnak a környezetünkben hallható hangok (madárcsicsergés, kutyaugatás, zene, az ablakon kopogó eső), mert nagyon éberen alszunk és minden neszre felébredünk.

Az éber alvásnak számtalan környezetünktől független oka lehet

  • emésztési problémák
  • szervi rendellenesség
  • zaklatottság, stressz
  • késő esti edzés
  • túlzott alkoholfogyasztás

Életmódbeli tényezők az esetek 25 százalékban jellemzőek.

Az alvászavar komolyabb okai

Az álmatlanság hátterében 50 százalékban mentális betegség, 25 százalékban belgyógyászati vagy neurológiai betegség állnak. Az  alvászavarok diagnosztizálása és gyógyítása rendszerint a neurológusok és a pszichiáterek szakterületéhez tartozik.

Nagyon gyakori probléma a horkolás, melynek során légzésleállásokról beszélünk. A légzésszünetek rendszerint felébresztik az alvót, ami hosszú távon fáradékonyságot és abból kifolyólag további megbetegedéseket okozhat.

A kialvatlanság negatívan befolyásolja hangulatunkat, fáradtságot és álmosságot okoz, befolyásolja a memóriát és a koncentrációt. Nagyban ronthatja a munkahelyi teljesítményt, növelheti a baleseti kockázatot és akár depresszióhoz is vezethet.

A legjobb, ha alvászavar esetén minden esetben orvoshoz fordulunk. Az okok akár szervi eredetűek, akár lelki állapotunkra visszavezethetőek, mindenképpen szakember tanácsát igénylik.

A probléma természetes kezelésére az amerikai CBD olaj alkalmazása is ígéretes lehet.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!

Olvass tovább! Neked ajánljuk:

Így küzdhetsz meg az alvászavar tüneteivel

Pavor alvászavar

Az alvászavar tünetei nappal is jelentkeznek

Az álmatlanság lelki okai nálad is felismerhetőek?

Az éber alvás okai megszüntethetőek