Mit tegyünk pánikroham esetén?

3561
Pánikroham

Az első pánikrohamok alkalmával ez a kérdés meg sem fogalmazódik bennünk, mivel nem is gondoljuk, hogy bármit is tehetnénk ellene. Csak sodródunk az eseményekkel, fogalmunk sincs arról, hogy mi történik velünk. 

Testünk a pánikrohamra éppen úgy reagál, mint egy valós betegségre, pedig általában a rohamon kívül nincs igazi probléma a háttérben. Az ijesztő, olykor még soha nem tapasztalt tünetek (légszomj, heves szívdobogás, remegés) a félelemmel és kétségbeeséssel társulva egyre szaporodnak, így első reakcióként valamilyen szervi betegségre gondolunk, sőt, az orvosok is ebből az irányból kezdik a vizsgálódást. A pánikbetegségről részletesen A pánikbetegség tünetei és kezelése cikkünkben olvashatsz.

Amikor világossá válik, hogy pánikbetegséggel kell megküzdenünk, tudatosíthatjuk a  pánikroham kezelését, ami sokat segíthet. Igen gyakran jelenik meg a rohamok első tüneteként a ziháló, kapkodó légzés, légszomj, amire bizony fel lehet felkészülni. Bár nagyon nehéz kivitelezni és gyakorolni kell, de egy nyugodt, odafigyelő légzőgyakorlattal segíthetünk elkerülni a rohamot követő rosszullétet.

Az amerikai CBD olaj alkalmazása sem ritka a probléma megoldásának reményében.

Egy jól bevált módszer: 10 percen keresztül papírzacskóba lélegzünk, így jelentősen lecsökken a szapora légzés és megelőzhető a rosszullét.

Sajnos a pánikroham megjelenése nem függ napszaktól, így akár éjszaka is jelentkezhet. Erről bővebben a Mi történik az éjszakai pánikroham alatt cikkünkben írtunk. Ebben az esetben is a nyugalom megőrzése a cél. Miután felébredünk a rohamra, fontos, hogy ne a jelenségre koncentráljunk. Próbáljuk meg elterelni figyelmünket a jelentkező tünetekről és valami egészen másra kezdjünk fókuszálni. 

Tippek a figyelem elterelésére:

  •         számoljunk,
  •          mormoljunk dalszöveget,
  •          idézzük fel egyik kedvenc versünket,
  •          gondoljunk a másnapi teendőinkre.

Ha ez sikerül, könnyebben túl leszünk rajta!

Nagyon fontos, hogy a pánikrohamokból ne alakuljon ki pánikbetegség. Ezért az idejében elkezdett orvosi kezelés elengedhetetlen.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!

Olvass tovább! Neked ajánljuk:

A pánik szindróma tünetei

Ez a megoldás szerotonin pánikbetegség idején

A pánikbetegség öngyógyítása így lehetséges

Mi történik az éjszakai pánikroham alatt?

Jó, ha tudod, mi áll a pánikbetegség lelki okai mögött

A pánikbetegség tünetei és kezelése