Lehetséges a stressztől hasmenés?

580
stressztől hasmenés

Felgyorsult világunkban egyre több feszültség, stressz ér bennünket, ami elég gyakran okoz testi tüneteket. Míg egy izgalmas mozifilm miatt megnövekedett adrenalin feltölt élménnyel és izgalommal, úgy egy munkahelyi tárgyalás miatti stressz ártalmas is lehet számunkra.

Fontos, hogy felismerd a stresszt, mert csak így juthatsz el odáig, hogy kezelni is tudd, erről A stressz tünetei és kezelése cikkünkben olvashatsz. Jellemző tünetek, hogy a légzésünk, szívverésünk felgyorsul, fokozottan verejtékezünk és bizonytalanok lehetünk magunkban.

Bizonyára sokan tapasztalták már, hogy megnövekedett stresszhelyzetben sűrűbben látogatják a mellékhelyiséget. Kinek ne lenne egy-egy mókás története arról, ahogy egy fontos esemény alkalmával az emésztése megtréfálta. Nos igen, a stressz tényleg befolyásolhatja emésztőrendszerünket. 

A stressz által nagymértékben megnövekedett adrenalin és stresszhormon termelés következtében fokozódik az izomműködés, ami a bélfalat is érinti, így az kevesebb folyadékot képes felszívni. Ennek következtében a folyadék által felhígult széklet lényegesen lágyabb formában távozik a szervezetünkből, azaz hasmenésünk lesz. Természetesen ez párosulhat rossz közérzettel, hasfájással is. 

Ha megtanuljuk és alkalmazzuk a stresszkezelési technikákat, talán ettől a kellemetlenségtől is megszabadulhatunk és megelőzhetjük a komolyabb betegségek kialakulását.

A probléma természetes kezelésére az amerikai CBD olaj alkalmazása is ígéretes lehet.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!

Olvass tovább! Neked ajánljuk:

A stressz tünetei és kezelése

Mi az a poszttraumás stressz?

A munkahelyi stressz okai

Mit lehet tenni a stressz okozta bőrproblémák ellen?

Azok az ártó stresszhormonok

A legjobb stresszkezelési technikák