A fokhagyma élettani hatásai

356
fokhagyma

A fokhagyma nem csupán ételeink ízesítésére alkalmas, hanem az egészség támogatására is. Ezt már jó pár évtizede is pontosan tudták az emberek, ugyanis a népi gyógyászat elmaradhatatlan jótékony hatású növénye volt. A fokhagyma számos hasznos hatóanyaggal van tele, ezért érdemes gyakran fogyasztani.

Fokhagyma a történelemben

Sokan hajlamosak hungarikumként gondolni a fokhagymára, főleg a makói hagyma miatt, azonban ezt a különleges zöldséget más népek is használták már az ókorban is. Például a piramisokat építő munkások Egyiptomban az erejük növelése érdekében, míg a görög atléták állóképességük fokozása miatt fogyasztották.

Egy ilyen jótékony hatású zöldség a kínai népi gyógyászatból sem hiányozhatott, így ott elsősorban emésztésjavítás céljából alkalmazták, míg Indiában a szívbetegségek és az ízületi gyulladások gyógyítására használták. A nagy középkori járványok idejében az immunrendszer támogatására és fertőtlenítésre szolgált. Az első világháborúban szintén előszeretettel nyúltak hozzá a sebek fertőtlenítéséhez. Mindebből jól látszik, hogy a fokhagyma a történelem legkülönbözőbb időszakaiban is kiemelt szerepet kapott a gyógyászatban.

A fokhagyma jótékony hatása

Jelenleg is folynak kutatások a témában, azonban az biztos, hogy a fokhagyma erős immunerősítő hatással rendelkezik. Így nátha esetén nem hiába ajánlják az orvosok a tea mellett a fokhagymás pirítós fogyasztását. A benne lévő rengeteg ásványi anyag és az olyan vitaminok, mint az A-, B-, C- és E-vitamin által a fokhagyma erős antioxidáns hatással rendelkezik.

Ezenkívül erős antibakteriális hatású, ezt már a múlt század elején felfedezte a Sandoz gyógyszergyár. Mint látjuk, számos pozitív hatásának köszönhetően a gyógyszeripar is előszeretettel alkalmazza. Számtalan probléma esetén hozhat enyhülést a fokhagyma, mint például magas vérnyomás, herpesz, különféle fertőzések, megfázás és gyenge immunrendszer. Természetesen a háziorvossal való egyeztetés ez esetben is fontos. A vérnyomáscsökkentő gyógynövények között tartják számon.

Fokhagyma a kertben

A piacon, kis boltokban és szupermarketekben is egyszerűen beszerezhető a fokhagyma, de talán akkor a legfinomabb, ha a saját kiskertünkben termett. Már csak azért is érdemes ültetni, mert egy viszonylag igénytelen növényről van szó, mely sok gondozást nem igényel.

Fokhagyma az étrend-kiegészítőkben

Különféle növényi alapú készítmények összetevőjeként is felhasználják a fokhagyma kivonatát. Ez leginkább azoknak jó megoldás, akik a fokhagyma fogyasztását illata, íze miatt elutasítják.

 

fokhagyma kapszula

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekintendő terápiás javaslatnak, csupán ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha a fenti tünetek, információk érintenek, mielőtt bármit is tennél, bármin is változtatnál konzultálj orvosoddal!