A fájdalomcsillapítók fajtái

400
Fájdalomcsillapítók

A fájdalom érzékelése egy komplex jelenség. Függ az egyén korábbi tapasztalataitól, valamint az aktuális érzelmi állapotától is, észlelése az idegvégződéseken történik. Arra késztet, hogy a fájdalmat elkerüljük, illetve minél előbb megszüntessük. Két típusát különböztetjük meg a hirtelen és a lassú fájdalmat.
A fájdalomcsillapítók fajtáinál
nem a gyógyszereket kívánjuk csoportosítani, hanem a lehetséges fájdalmat enyhítő módszerekre kívánjuk felhívni a figyelmet.

Amennyiben fájdalmunkkal orvoshoz fordulunk, az orvos feladata az, hogy a fájdalom okát megtalálja és megszüntesse, hiszen fájdalomcsillapításnál a legfontosabb, a fájdalmat kiváltó ok megszüntetése.
Ha ez nem lehetséges, tüneti fájdalomcsillapításra kell törekednünk. A szakorvosi fájdalomcsillapítás mellett otthoni praktikák is léteznek különböző testtájak, testrészek fájdalmának enyhítésére.

A fejfájás az egyik leggyakoribb fájdalom . Sokféle tünete lehet: hasogat, lüktet, nyomhat és sokszor majd szétrobban a fejünk. Gyakrabban használ az életmódváltás, mint azt hinnénk. Először a lehetséges okokat kell feltárni, mint mozgásszegény életmód, túlterheltség stressz, egészségtelen ételek gyakori fogyasztása túl sok kávé fogyasztása, környezeti ártalmak.

Így már látjuk, hogy a fájdalomcsillapító nem csak gyógyszer lehet. Érdemes más módszereket is kipróbálni. A fájdalomcsillapítás lehetőségeiről szól korábbi cikkünk is.

A probléma természetes kezelésére az amerikai CBD olaj alkalmazása is ígéretes lehet.

Akár gyors javulást is hozhat:

  • a séta, kirándulás a friss levegőn,
  • valamilyen számunkra megfelelő sporttevékenység,
  • gyógynövény alapú készítmények,  
  • relaxáció, jóga,
  • illóolajok párologtatása,
  • nyak-hát -stresszizmok nyújtása.

Nézzünk néhány természetes fájdalomcsillapítót melyeket akár az otthonunkban is megtalálunk:

Szőlő: Gondolta volna bárki, hogy a szőlő a manapság sokaknál előforduló ülőmunka következtében kialakuló hátfájás enyhítésében segít? Gyulladáscsökkentő tulajdonságú, ezért napi 15-20 dkg szőlő fogyasztása csökkentheti a hát-és deréktáji, valamint a nyak és váll területén jelentkező fájdalmat.

Fokhagyma: Kiváló az ízületi gyulladások csillapítására. Leghatékonyabb, ha összezúzzuk, belekeverjük egy kanál felmelegített olívaolajba és bekenjük vele az ízületeket.

Kurkuma: Ez a keleti fűszernövény az egyik leghatásosabb természetes  fájdalomcsillapító. Különösen ízületi gyulladások esetén ajánlott. Napi adagja: háromszor 600 mg.

Kamilla : Hatékony gyulladáscsökkentő az izmok számára. Nyugtatója a fáradt idegeknek, a légutakra tisztító hatással van. Izomfájdalmak esetén napi 3 bögre fogyasztása ajánlott.

Ne feledjük azonban, hogy a fájdalom a barátunk, szervezetünk védekező jelzése.Ritkán zargat minket feleslegesen.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal! 

Olvass tovább! Neked ajánljuk:

Gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók

Fájdalomcsillapító fejfájásra

Ez állhat a vádlifájdalom hátterében

Az ízületi fájdalomcsillapítók hatásai?

Mi az a neuropátiás fájdalom?

A fájdalomcsillapítás lehetőségei