Tippek az önbizalomhiány leküzdésére

123
Tippek az önbizalomhiány leküzdésére

Az ókori delphoi jósda híres felirata volt: “Ismerd meg önmagad!” Több ezer éves bölcselet szól ezekből a szavakból. Arra figyelmeztet, hogy az emberi lét elengedhetetlen feltétele és eszköze az önismeret, ami az önbizalom kialakulásának alapfeltétele.  

Az ember nem puszta játékszere az őt érő hatásoknak, hanem környezetét alakító aktív személyiség. Az átélt élmények képessé tesznek bennünket képességeink kibontakoztatására, céljaink elérésére, de mindehhez kellő önbizalomra van szükségünk! 

Tegyél fel magadnak néhány kérdést:

  • Ki vagyok én?
  • Milyen vagyok én?
  • Milyen adottságaim és képességeim vannak?
  • Milyen tudással és ismeretekkel rendelkezem?
  • Mennyire bírom a kudarcot, a feszültséget?

Ha őszintén és reálisan válaszolsz ezekre a kérdésekre, akkor minden bizonnyal egy csomó pozitív dolgot felsorolhatsz, ami hasznos lehet önbizalmad megerősítésében, önismereted fejlesztésében.

Fontos, hogy helyesen ítéld meg emberi kapcsolataidat és ezekben játszott szerepeidet.

Minden ember rendelkezik valamilyen elképzeléssel önmagáról. Ezt nevezzük énképnek. Az énkép elsősorban gyermekkorban  a szülők visszajelzései nyomán alakul ki. A gyermek úgy ítéli meg önmagát ahogyan a környezete viselkedik vele szemben. Ahhoz, hogy kialakuljon a kellő önbizalmunk és megfelelő legyen az önértékelésünk, meleg és elfogadó szülői háttér szükséges. Amennyiben nem így volt, lesz mit helyrehoznod.

Láss tisztán a visszajelzések labirintusában!

Később felnőttként is számos visszajelzést kapunk a körülöttünk élőktől. Ezek formálják személyiségünket. Általában csak olyan emberi kapcsolatokhoz ragaszkodunk, akik rólunk saját énképünknek megfelelően vélekednek és csak annak az embernek a véleménye számít, aki fontos számunkra. Ha túl sok negatív visszajelzést kapunk az önbizalomhiányhoz vezet. Keresned kell a pozitív, de reális visszajelzéseket.

És ami nagyon fontos: ne érdekeljen mindig, hogy mások mit mondanak és mit gondolnak rólad! A legfontosabb, hogy önmagadnak akarj megfelelni. A kényszeres megfelelni akarás rendkívül károsan hat hat saját személyiségedre és rányomja bélyegét baráti kapcsolataidra is. 

Keress építő közösségeket!

A kellő önbizalom és önismeret megszerzésére a legjobbak a valódi közösségek, amelyeket őszinte összetartozás jellemez. A közös feladatok, a felelősségvállalás  komoly formáló erővel bírnak. Az elfogadás megkönnyíti a kritika elviselését is.
Fontos, hogy mindenki beletartozzon legalább egy valódi közösségbe. Mit értünk ez alatt? Sport közösséget, tánc tanfolyamot, könyvklubot, vagy akár egy összetartó baráti közösséget. A legjobb a közös érdeklődési kör és az adott tevékenységben való
sikeresség. Ezáltal pozitív visszajelzéseket kapsz és napról-napra növekszik önbizalmad.

Az elengedés nem feltétlenül jelenti azt, hogy feladtad a harcot

Meg kell tanulnunk az elengedést is! Felesleges a múlton rágódni, hiszen azon már úgysem lehet változtatni. Tekints a jövőbe, keress új célkitűzéseket, kihívásokat!

Bátran tedd próbára magad!

Próbáld ki magad olyan dolgokban, amitől eddig tartottál, esetleg féltél. Ha sikerül, akkor megállíthatatlan leszel, bármiről is van szó, bármi is történjék!

Higgy magadban, merj élni, meglátod az idő téged igazol majd! Nos, a holnap már tegnap elkezdődött.

Ahogy Ady Endre mondta:

“Vagyok, mint minden ember: fenség

                                            Észak-fok,titok, idegenség,

                                            Lidérces, messze fény.”

Olvass tovább! A testi, lelki megújuláshoz neked ajánljuk:

Az igazi testápolás