Szervezetünk legfőbb védelmi vonala az immunrendszerünk. Amikor nem működik megfelelően, sokkal inkább ki vagyunk téve a vírusok, baktériumok által terjesztett betegségeknek. Ha figyelmet fordítanunk immunrendszerünk erősítésére, nagy esélyünk lehet egészségünk hosszú távú megőrzésére.
Immunrendszerünk működését sok tényező befolyásolhatja, melyek nagy részében komoly szerepünk van.
Oda kell figyelnünk:
- az egészséges táplálkozásra,
- a kellő mennyiségű folyadék fogyasztásra (tisztított víz, ásványvíz),
- az alvás mennyiségére, minőségére,
- a kiegyensúlyozott, harmonikus életmódra,
- a stressz káros hatásainak kiküszöbölésére,
és máris rengeteget tettünk immunrendszerünk optimális működéséért. A természetes immunerősítésről részletesen olvashatsz A természetes immunerősítés című korábbi cikkünkben.
Vannak rajtunk kívül álló okok (munkahelyi stressz, elvárások), amik olykor lehetetlenné teszik, hogy megtartsuk belső egyensúlyunkat. Ilyen helyzetekben nagy segítségünkre lehetnek a vitaminok és antioxidánsok, melyek segítenek nekünk egészségünk, ép immunrendszerünk megőrzésében.
A legfőbb immunrendszer erősítő vitaminokat megtaláljuk számos élelmiszerben
D-vitamin:
- napfény (hatására bőrünkben termelődik)
- tonhal, lazac tőkehalmáj olaj
A D-vitamin képes megváltoztatni immunválaszainkat, így kevésbé leszünk fogékonyak a minket érő fertőzésekre.
E-vitamin:
- növényi olajok
- búzacsíra
- mazsola
- tojássárgája
Fontos szerepe van a szervezetünkben felszabaduló szabadgyökök megkötésében és az immunsejtek megújításában.
C-vitamin:
- homoktövis
- feketeribizli
- paprika
- csipkebogyó
- petrezselyem
- eper, kiwi, citrus félék
Ez az a vitamin, amit szinte minden betegség esetén alkalmazunk. Számos jótékony hatása mellett, immunrendszerünk megfelelő működését is részben neki köszönhetjük.
B-vitamin:
- lazac, tőkehal, szardínia
- olajos magvak
- tojás, máj, sárgarépa
- élesztő
A B-vitamin növeli szervezetünk ellenálló képességét a bakteriális fertőzésekkel szemben. Elősegíti agyunk és emésztésünk megfelelő működését.
Amennyiben vitaminkészítményeket alkalmazunk, fontos odafigyelnünk a szükséges mennyiség bevitelére. Míg a vízben oldódó vitaminok kiürülnek a szervezetünkből túl nagy mennyiség bevitele esetén, úgy a zsírban oldódó vitaminok felhalmozódhatnak testünkben és nem kívánt megbetegedésekhez vezethetnek. Éppen ezért a zsírban oldódó vitaminok alkalmazása előtt érdemes orvos vagy gyógyszerész tanácsát kérni.
Az antioxidánsok hatástalanítják a káros szabadgyököket. Egy részüket a szervezet termeli, de a kiegyensúlyozott táplálkozással is bevihetjük ezeket a vegyületeket. Erre a célra legjobbak a növényi táplálékok: színes zöldségek, gyümölcsök, mogyorófélék, magok, gabonafélék, gyógynövények, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek.
Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!
Olvass tovább! Neked ajánljuk:
Még jól jöhet a tájékozottság az immunerősítő növények tárházában