Immunerősítő vitaminok, antioxidánsok

126
Immunerősítő vitaminok, antioxidánsok

Szervezetünk legfőbb védelmi vonala az immunrendszerünk. Amikor nem működik megfelelően, sokkal inkább ki vagyunk téve a vírusok, baktériumok által terjesztett betegségeknek. Ha figyelmet fordítanunk immunrendszerünk erősítésére, nagy esélyünk lehet egészségünk hosszú távú megőrzésére.

Immunrendszerünk működését sok tényező befolyásolhatja, melyek nagy részében komoly szerepünk van. 

Oda kell figyelnünk:

  • az egészséges táplálkozásra,
  • a kellő mennyiségű folyadék fogyasztásra (tisztított víz, ásványvíz),
  • az alvás mennyiségére, minőségére,
  • a kiegyensúlyozott, harmonikus életmódra,
  • a stressz káros hatásainak kiküszöbölésére,

és máris rengeteget tettünk immunrendszerünk optimális működéséért. A természetes immunerősítésről részletesen olvashatsz A természetes immunerősítés című korábbi cikkünkben.

Vannak rajtunk kívül álló okok (munkahelyi stressz, elvárások), amik olykor lehetetlenné teszik, hogy megtartsuk belső egyensúlyunkat. Ilyen helyzetekben nagy segítségünkre lehetnek a vitaminok és antioxidánsok, melyek segítenek nekünk egészségünk, ép immunrendszerünk megőrzésében.

A legfőbb immunrendszer erősítő vitaminokat megtaláljuk számos élelmiszerben

D-vitamin

  • napfény (hatására bőrünkben termelődik)
  • tonhal, lazac tőkehalmáj olaj

A D-vitamin képes megváltoztatni immunválaszainkat, így kevésbé leszünk fogékonyak a minket érő fertőzésekre.

E-vitamin:

  • növényi olajok
  • búzacsíra
  • mazsola
  • tojássárgája

Fontos szerepe van a szervezetünkben felszabaduló szabadgyökök megkötésében és az immunsejtek megújításában.

C-vitamin:

  • homoktövis 
  • feketeribizli
  • paprika
  • csipkebogyó
  • petrezselyem
  • eper, kiwi, citrus félék

Ez az a vitamin, amit szinte minden betegség esetén alkalmazunk. Számos jótékony hatása mellett, immunrendszerünk megfelelő működését is részben neki köszönhetjük.

B-vitamin

  • lazac, tőkehal, szardínia
  • olajos magvak
  • tojás, máj, sárgarépa
  • élesztő

A B-vitamin növeli szervezetünk ellenálló képességét a bakteriális fertőzésekkel szemben. Elősegíti agyunk és emésztésünk megfelelő működését.

Amennyiben vitaminkészítményeket alkalmazunk, fontos odafigyelnünk a szükséges mennyiség bevitelére. Míg a vízben oldódó vitaminok kiürülnek a szervezetünkből túl nagy mennyiség bevitele esetén, úgy a zsírban oldódó vitaminok felhalmozódhatnak testünkben és nem kívánt megbetegedésekhez vezethetnek. Éppen ezért a zsírban oldódó vitaminok alkalmazása előtt érdemes orvos vagy gyógyszerész tanácsát kérni.

Az antioxidánsok hatástalanítják a káros szabadgyököket. Egy részüket a szervezet termeli, de a kiegyensúlyozott táplálkozással is bevihetjük ezeket a vegyületeket. Erre a célra legjobbak a növényi táplálékok: színes zöldségek, gyümölcsök, mogyorófélék, magok, gabonafélék, gyógynövények, a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!

Olvass tovább! Neked ajánljuk:

Természetes immunerősítés

Még jól jöhet a tájékozottság az immunerősítő növények tárházában

Mindent tudsz a kurkuma értékeiről?

Fogyassz immunerősítő ételeket