Terhességi vizsgálatok

51

Egy nő életében a legszebb időszak a várandósság. Minden egyes nap új csoda. Ma már számtalan kiadványban nyomon követhető, az ilyenkor menetrendszerű fejlődés, változás, ami rendkívül izgalmas olvasmány lehet minden várandós számára.

Magyarországon minden kismamát és magzatát megilleti a védelem és a támogatás, valamint a terhesgondozás. Szűrővizsgálatokkal ellenőrzik a mama állapotát és a baba fejlődését, hogy a megfelelő időben észrevegyék az esetleges rendellenességeket és megtegyék a lehetséges lépéseket egészségükért, biztonságukért.

A kismamák – gyakran a kispapák is – várják a vizsgálatok napját, hiszen úgy érzik, ezzel többet és többet tudhatnak meg kisbabájukról és természetesen megnyugtatásra is szükségük van, hogy minden tökéletesen rendben van. A vizsgálatok időpontját és eredményét a Várandósgondozási könyvben rögzítik, mely a terhesség megállapításától kezdődően nagyon fontos dokumentummá válik.

Érdemes már az elején eldöntenetek, hogy fogadtok -e magánorvost, aki végigkíséri a terhességet, vagy inkább a szakrendelésen praktizáló orvoshoz fordultok.
A terhesgondozás ugyan nem kötelező, azonban a gyermek születése után a szociális ellátás csak akkor vehető igénybe, ha minimum négyszer megjelentél a vizsgálaton és ezt regisztrálták a Várandósgondozási könyvedben is.

Néhány fontos tanács a vizsgálatok megkezdése előtt:

  • Érdemes 5-10 perccel korábban érkezned.
  • A vérvételre mindig éhgyomorral menj.
  • Legyen nálad a Várandósgondozási könyv.
  • Gondold át a kérdéseidet, esetleg jegyezd le őket, a vizsgálat közben felmerülő kérdéseidet pedig habozás nélkül tedd fel.
  • Ne hallgass el semmit az orvos elől, minden információ fontos lehet.

Általános vizsgálatok

A védőnő havonta várja majd a jelentkezésed. A vizsgálatok során rendszeresen ellenőrzi a vérnyomásodat, súlyodat és a vizeletedet. Belgyógyászati vizsgálatra is elküld, ahol EKG vizsgálatra is szükség lesz.

Nőgyógyászati vizsgálatok

A választott szülésorvost is havonta kell meglátogatnod. A terhesség megállapítása után folyamatosan figyelemmel kíséri a méhszáj állapotát és alkalmanként hüvelyváladék tenyésztést végez.
A GBS-szűrés a 36. hét tájékán várható a bakteriális fertőzés kizárásának céljából.

Vér- és vizeletvizsgálatok

Meghatározzák a vércsoportot, elvégzik a Hepatitis szűrést, kizárják a szifiliszt és rendszeresen ellenőrzik az esetleges vérszegénységet. Az első trimeszterben szűrik a terhességi toxémiát.
A 16. héten megejtik az AFP vizsgálatot, amelynek értékéből következtetni lehet bizonyos rendellenességekre, majd a 24-26. héten számíthatsz a terheléses cukorvizsgálatra.
A 35-36. héten kell átesned a Streptococcus B teszten. Ha ennek eredménye pozitív antibiotikumot kell szedned, hogy megvédjék a babát a születés alatti komoly fertőzés veszélytől.

Genetikai és ultrahang vizsgálatok

A 11-13.héten az öröklődő betegségek kizárására végeznek ultrahangot vérvétellel egybekötve.
A következő genetikai vizsgálat a 18-22. hetek között várható. Ekkor leginkább anatómiai eltéréseket szűrnek.
Ultrahang vizsgálatot magánrendeléseken bármikor kérhetsz, 3D és 4D- ben is. A magzat a 24-32. héten látszik a legszebben.
A 32. héten a baba megfelelő fejlődési ütemére kíváncsiak.
A 38. héten megnézik a baba fekvését, méretét és ellenőrzik a placenta állapotát, illetve a magzatvíz mennyiségét is.

NST vizsgálatok

A 36. héttől hetente kötelező a CTG vagy NST vizsgálat, amin a baba szívműködését és a méhösszehúzódásokat figyelik. Ha a 40. héten még nem született meg a gyermeked, ezt a vizsgálatot naponta elvégzik.

Fogorvosi szűrővizsgálatok

A várandóság ideje alatt kevesebb kalcium jut az édesanyának, ezért könnyebben romolhatnak a fogai. Érdemes több alkalommal is ellenőriztetni.

A terhességi vizsgálatok átfogóak, alaposak és jelentős százalékban kiszűrik a fejlődési rendellenességeket, egészségi problémákat.