Természetes vérnyomáscsökkentő módszerek

734
túra az erdőben

A magas vérnyomás olyan gyakori probléma, hogy szinte mindenkinek akad a családjában vagy baráti körében valaki, akit érint. Mivel jó ideig tünetmentes, sokan meglepődnek egy-egy rutinvizsgálat során mért kiugró értéken, hiszen teljesen jól érzik magukat.

A szív- és érrendszeri betegségek

A szív- és érrendszeri betegségek hazánkban a vezető halálokok között szerepelnek, ezért hatalmas jelentősége van a jól informáltságnak és a megelőzésnek, melyben a szűrővizsgálatok és az életmódra vonatkozó tanácsok nagy szerepet játszanak.

A szív- és érrendszeri betegségek csoportosítása

  • Szívritmus zavarok
  • Iszkémia
  • Magas vérnyomás
  • Agyi vérkeringési zavar
  • Érrendszeri betegségek

Cikkünkben ezek közül a magas vérnyomással és annak csökkentésével foglalkozunk.

A magas vérnyomás

A felnőtt lakosság több mint egynegyedét érinti, ezért népbetegségnek számít a magas vérnyomás. Amikor vérnyomást mérünk, akkor azt kapjuk meg Hgmm-ben meghatározva, hogy mennyi a vérnek az érfalakra gyakorolt nyomása. 140/90 Hgmm feletti érték már magas vérnyomásnak számít. Az első szám jelenti a szív összehúzódásakor, a második szám pedig a szívverések közötti szünetben gyakorolt nyomást. A tartósan magas vérnyomásnak komoly következményei, szövődményei lehetnek, ilyenek a szívbetegség, agyvérzés és a vesebetegség is.

A vérnyomás csökkentése gyógyszerekkel

Amikor egy szűrővizsgálat alkalmával vagy bizonyos tünetek (szédülés, fejfájás, gyakori orrvérzés, nehéz légzés) miatt mért magas értéknél, illetve esetleges szövődmények kialakulása után az orvos magas vérnyomást diagnosztizál, akkor előírja a rendszeres vérnyomás mérést, az értékek naplózását és gyógyszert rendel a betegnek, melyek megakadályozzák a további szövődményeket. Kóros esetben természetesen a rutinellenőrzést kardiológiai kivizsgálás követi.

A gyógyszer szedése ezután állandóvá válik, amit nem lehet abbahagyni. Jó esetben beválik, alacsony szinten tartja a vérnyomást és a mellékhatásoktól sem kínlódik a páciens, de tisztában kell lenni azzal, hogy önmagágában a gyógyszerszedés még nem elég.

Természetes vérnyomáscsökkentő lehetőségek

Magas vérnyomás esetén elhagyhatatlan lépés az életmód váltás, már csak azért is, mert a kiváltó okok között szerepel az elhízás. A mozgás és a diéta az orvosi javaslat része. Ezek alapvető természetes vérnyomáscsökkentő lehetőségek. A természet hatóanyagait is érdemes számba venni, ha a vérnyomás értékek normál szinten tartása a cél.

Természetes vérnyomáscsökkentő anyagok a természetben

A vérnyomás csökkentéséhez többféle növényi kivonat, ásványi anyag és vitamin is hozzájárulhat. A C-vitamin szükséges a kollagén előállításához, ami segít rugalmasabbá tenni az érfalakat. A Q10 koenzim és az Omega 3 zsírsavak is szépen lassan szerepet kapnak a vérnyomás csökkentő folyamat komplexitásában. A cayenne-bors a benne található kapszaicinnek köszönhetően szintén jótékony hatású és a lenmag alfa-linolénsav és enterolakton tartalma is segíthet. A feketeribizli az antocianinok miatt hatékony, az étcsokoládé pedig a benne található polifenolok értágító hatása miatt. A galagonya is vérnyomáscsökkentő, keringésjavító és értisztító hatású.

A fokhagyma erre is kiváló a benne rejlő allicin miatt. Az ABG10+® érlelt fekete fokhagyma kivonat kellemetlen szag és utóíz nélküli hatását az érlelésnek köszönheti. A SAC nevű allicinből származó vegyület stabilitása, biológiai hozzáférhetősége és magas antioxidáns tartalma miatt szívvédő tulajdonságokkal rendelkezik, illetve képes a sejtek oxidatív stresszének leküzdésére, mint ahogy a szőlőmag kivonat is.

A nattokináz enzimet a hagyományos erjesztett szójababból nyerik ki, vérhígító hatású. Egy lúgos proteáz (fehérjebontó) és számos más kedvező hatása révén előnyössé válik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és csillapításában. Csökkentheti a vér triglicerid, valamint LDL koleszterinszintjét.

A természetes vérnyomáscsökkentő anyagokat étrend-kiegészítő formájában is beviheted a szervezetedbe, így több hatóanyaghoz együttesen jut hozzá a szervezeted.

Az USA medical Blood Pressure Ultra érlelt fokhagyma kivonattal, szőlőmag kivonattal, a L-Theanine erejével, káliummal, cinkkel, C-vitaminnal, B1-vitaminnal és nattokináz enzimmel támogatja a normál vérnyomás fenntartását.

Blood Pressure Ultra
Az USA medical Blood Pressure Ultra érlelt fokhagyma kivonattal, szőlőmag kivonattal, a L-Theanine erejével, káliummal, cinkkel, C-vitaminnal, B1-vitaminnal és nattokináz enzimmel

Természetes vérnyomáscsökkentő lehetőségek az étkezésben

Az étkezésnél a legjobb, ha a káliumban gazdag ételeket részesítjük előnyben, mert az olyan alapvető mikrotápanyag, amire nagy szükségünk van. A magnéziummal kombinálva a szívverést és a vérnyomást is szabályozza. A reggelt kávé helyett kezdhetjük egy nagy pohár frissen facsart narancslével, az ebéd része lehet a burgonya, a vesebab, a borsó, illetve naponta többször fogyasszunk kálium tartalmú zöldségeket és gyümölcsöket, mint paradicsom, sárgadinnye, banán és nassolásként az édességek helyett barátkozzunk meg az aszalt szilvával, dióval, mandulával, pisztáciával és a mazsolával. A kálium jótékony hatása kihagyhatatlan.

A sóval nagyon csínján bánjunk, mert megköti a szervezetünkben a vizet, ezáltal több folyadék jut az érrendszerbe, ami növeli a nyomást az erekben.  Vigyázzunk, mert a feldolgozott élelmiszerekkel is rengeteg sót viszünk a szervezetünkbe úgy, hogy észre sem vesszük. Jobb, ha elfelejtjük őket és a fűszerek közül is a hozzáadott só nélküliekre esik a választásunk.

Kávézhatunk továbbra is szabadon, de csak koffeinmentes kávét igyunk. Muszáj csökkentenünk a koffein bevitelt, mert vérnyomás emelő hatása van. A fekete tea, Cola, az energiaitalok is mind mind koffein tartalmúak, ezért kerüljük őket.

Fogyasszunk viszont minél inkább teljes kiőrlésű gabonából készült pékárut, mert a rostoknak nagy szerepük van a normál testsúly elérésében.

A fekete tea helyett igyunk gyógyteát, a mezei zsurló, pásztortáska, diólevél, galagonya, hibiszkusz, gyömbér, fagyöngy és a zöld tea is nagyon ajánlott a magas vérnyomásos betegeknek.

Természetes vérnyomáscsökkentő a mozgás is

Főleg azoknak, akik a diagnózis előtt mozgásszegény életmódot éltek, fő a fokozatosság. A tempós séta tökéletes mozgásforma lesz az első időben. Ha ezt napi rendszerességgel végzi a beteg, akkor akár 15 százalékkal is lejjebb viheti a vérnyomását, ami óriási eredmény.

Elsajátíthatunk olyan légzőgyakorlatokat, melyek a mozgással együtt segíthetnek abban, hogy a szív hatékonyan hasznosítsa az oxigént, amivel szintén vérnyomáscsökkenés érhető el.

Hamar belejövünk és lehet a rendszeres testmozgás az életünk része, aminek nagyon sok pozitív hozadéka lesz. Az állóképesség növelő, könnyed sportokat a magas vérnyomás diagnózisa után is végezhetjük, de természetesen ajánlott mindent megbeszélnünk a kezelőorvosunkkal. Ahol csak lehet mozogjunk, álljunk, gyalogoljunk az ücsörgés és az autózás helyett. Nagyon jó sport a kerékpározás is, mert egészségesen terheli a szívet és az úszás is legalább ennyire ajánlott.

Egyéb természetes vérnyomáscsökkentő módszerek

  • Köztudott, hogy a stressz megemeli a vérnyomást, ezért a tartós stresszt oldani kell mindenkinek, hát még a magas vérnyomásban szenvedőknek. Tökéletes a relaxáció, a jóga, a zenehallgatás és kitűnő hatása van az autogén tréningnek is.
  • Pihenjünk eleget. Kialvatlanság, túlterheltség, alváshiány hatására ugyancsak emelkedhet a vérnyomás.
  • Tegyük le a cigarettát és csak ritkán, mértékkel fogyasszunk alkoholt!

A hipertóniának súlyos következményei lehetnek, erről nem szabad megfeledkeznünk! Már a kétszer, háromszor mért határértéknél is orvoshoz kell fordulni és a felsoroltak alapján választott természetes vérnyomáscsökkentő módszerek alkalmazását is ajánlott kezelőorvosunkkal egyeztetni.

Tegyünk meg mindent a vérnyomás csökkentése érdekében, hátha idővel orvosunk javaslatára elhagyhatjuk a vérnyomás csökkentő gyógyszert, ami nagy előny.

Cikkünk semmilyen módon nem alkalmas öndiagnózis felállítására, nem tekintendő terápiás javaslatnak, csupán ismeretterjesztő, informatív jellegű. Ha tapasztalod a fenti tünetek valamelyikét, konzultálj orvosoddal!