Szaglásambulancia indult a Covidon átesett betegeknek

71
szaglástréning

Az MTI információi szerint szaglásambulancia kezdte meg működését a Semmelweis Egyetemen szaglásvizsgálattal és szaglástréninggel. A lehetőség azoknak lehet segítség, akiknek a koronavírus-fertőzés után több mint három héttel még mindig megvannak a szaglásukat érintő panaszaik.

Jelenleg heti háromszor (kedden, szerdán és csütörtökön) működik a rendelés a fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikán, szakorvosi vagy háziorvosi beutaló szükséges.

A körülbelül 45 perces vizsgálatban keresik az esetleges elváltozásokat, szaglástesztet végeznek, szaglásküszöböt, szagmegkülönböztetést és szagfelismerést vizsgálnak, majd pontszámmal értékelik a szaglásminőséget és terápiás megoldásokat javasolnak. Ilyen javaslatok a szaglástréning, lokális kezelést szolgáló szteroidos vagy hialuronsav tartalmú spray-k, vagy az A-vitamint tartalmazó orrcseppek.

A 12 hetes napi szaglástréning, szaglásnapló vezetése után az újabb teszt megmutatja a változást is. A tréninggel, melyben a páciens rendszeresen olyan alapillatokat szagol, mint a virág-, a fűszeres vagy gyümölcsillat, felidézve azok eredeti érzetét lényegesen javítható az állapot, akár vissza is állítható. Érdemes a panaszok észlelésekor minél előbb orvoshoz fordulni, hogy időben elkezdődhessen a kezelés.

Forrás: MTI, 2021. május 19.