Relaxációs tippek az ünnepekre

125
relax

Karácsonykor minden egy kicsit lelassul, átszellemült hangulatban körbe vesszük a feldíszített fát és osztozunk a meghitt pillanatokban a családtagokkal. Legalábbis elméletben. Gyakorlatban a karácsony sokak számára egy újabb stresszfaktor, amelyet túl kell élni. Ha te is hajlamos vagy túlaggódni az ünnepeket, akkor adunk néhány hasznos tippet, hogy élvezni tudd a varázslatos pillanatokat és ne csak a stresszre emlékezz vissza utólag.

A karácsony nem egy kipipálni való teendő lista!

Különösen a háziasszonyok hajlamosak hosszú teendő listát írni maguknak, holott az ünnep sikere, szépsége nem azon múlik, hogy hányféle sütemény és fogás kerül az ünnepi asztalra, valamint, hogy a ház mennyire van kitakarítva. Tény, hogy az ünnepek táján több feladat adódik, azonban ez sem ok arra, hogy agyonhajszoljuk magunkat. Ráadásul a stressz előbb-utóbb a teljes családra átterjed és az ünnep katasztrófába fullad, amin mindenki szeretne túlesni.

Érdemes a készülődés folyamatába a többi családtagot is bevonni, így jóval kevesebb stresszel jár az ünnep. Ha pedig reped a bejgli, görbe a fa vagy nem úgy sikerült az étel, ahogy azt elképzelted, akkor se pánikolj!

Egy kis zene mindig jól jön!

A karácsonyi zenék nem csupán az ünnepi hangulatot alapozzák meg, hanem nyugtató hatásúak is. Viszont, ha egész decemberben ezeket a dalokat hallgattad és már a könyöködön jön ki, akkor bátran válassz olyan zenét, amely jobb kedvre derít. A természet hangjai, például a tengerzúgás vagy a madárcsicsergés segít ellazulni, kitisztítja az elméd.

Mozgás karácsonykor? Miért is ne?

A karácsony sokkal inkább a féktelen evésről szól, mintsem a sportról. Azonban egy kellemes séta, jóga vagy bármilyen könnyedebb mozgás segít csökkenteni a stresszt, köszönhetően a felszabaduló dopaminnak, amelyet boldogsághormon néven is szokás emlegetni. A mozgás még élvezetesebb lehet, ha a családdal együtt mozdultok ki egy kis kirándulás erejéig. Ráadásul a sport a kajakóma ellen is hatásos lehet és januárban nem kapsz frászt a mérlegen szereplő számtól.

Légy hálás!

Akár magadban veszed sorra, akár papírra veted, hogy mi mindenért lehetsz hálás, sokkal nyugodtabb leszel, mire a listád végére érsz. A hála érzete segít megnyugodni és emlékeztet, hogy miről is szól valójában a karácsony.

Elő a társasokkal!

Karácsonykor a legrosszabb, amit tehettek, hogy mindenki elvonul a saját kis helyére és kizárja a külvilágot. Ha nincs kedvetek beszélgetni, akkor érdemes elővenni a klasszikusnak mondható társasjátékokat. Biztosan hamar jókedvre deríti az egész családot a közös játék!