Így védekezhetsz a téli vírusok ellen

564
téli vírusok

A hideg hónapok beköszöntével nagyon fontos felkészíteni szervezetünket a vírusok elleni védekezésre. Jobb előre gondolkodni, mintsem ágynak dőlve, betegen, gyógyszereket szedve helyre hozni, amit még lehet. Az egészséges immunrendszer többféleképpen is védekezik a vírusfertőzések ellen, azonban egy kis támogatás sosem árt. Ráadásul nagyon sokan egyáltalán nem folytatnak egészséges életmódot, aminek következtében a szervezet jobban ki van téve a vírusfertőzéseknek.

Az immunrendszer, szervezetünk fő védelmi vonala

A természetes, vagy másként veleszületett immunitás azonnali védelmi vonalat jelent a szervezetben a vírusokkal szemben. A könnyebb megértés érdekében az immunrendszerről úgy is beszélhetünk, mint egyfajta katasztrófaelhárító csapatról, amely vész esetén azonnal reagál. Immunológiai szempontból viszont nem rendelkezik memóriával. Ezzel ellentétben a szerzett immunitás lassabban alakul ki, viszont rendelkezik memóriával. Főként védőoltással alakul ki.

A fertőzésekre való fogékonyság hátterében számos tényező húzódik meg. Még a teljes mértékben egészséges emberek is különféle mértékben és gyakorisággal betegszenek meg, ugyanis ezt befolyásolja a táplálkozás, a bőr, a genetikai háttér, a nyálkahártya aktuális állapota, a higiéniás körülmények és egyebek. Ezenkívül a fertőzésekre való fogékonyságot a krónikus betegségek is növelik.

Az immunrendszer támogatása

Annak érdekében, hogy az immunrendszer minél ellenállóbb legyen, fontos a vitamin és ásványi anyag pótlás. Nyáron jellemzően több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, illetve a szabad levegőn is több időt töltünk. Viszont a hideg hónapok beköszöntével elsősorban a négy fal között töltünk rengeteg időt, amely például a D-vitamin miatt is problémás. Az aktív D-vitamin kialakuláshoz a szervezetben ugyanis napfényre van szükség. Szomorú statisztika, hogy a tél végére a hazai lakosság jelentős része D-vitamin hiányos állapotba kerül és a tél folyamán többször is megbetegszik.

A D-vitamin az egyik legfontosabb vitamin, de nem szabad elfeledkezni a többiről sem. A változatos, tápanyagokban gazdag táplálkozással nagyon sok vitamin pótolható a szervezetben, de emellett szükség esetén érdemes táplálékkiegészítő formájában is pótolni a hiányzó mennyiséget. A rendszeres testmozgás is sokat segíthet a szervezet ellenállóbbá tételében, azonban kültéri sportok esetén nagyon fontos a réteges öltözködés.